Ieri a fost ultima zi în care cabinetele de medicină primară au mai putut semna acte adiţionale de prelungire a contractului cu Casele de Asigurări de Sănătate.

Potrivit ultimelor informaţii oficiale comunicate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, un sfert dintre medii de familie din ţară nu au semnat documentele de prelungire a contractelor încheiate cu Casele de Asigurări de Sănătate.

Cei peste 2.000 de medici în această situaţie se află în judeţe precum Bistriţa-Năsăud, Vaslui, Cluj, Hunedoara, Iaşi, Prahova, Satu Mare şi Suceava.

Potrivit legislaţiei actuale, aceştia mai pot încheia doar contracte cu durată determinată, dacă vor dori să mai intre în relaţii contractuale cu Casele de Asigurări de Sănătate, adică să poată deconta reţete gratuite şi compensate sau trimiteri la consultaţii de specialitate.

Ce se întâmplă cu pacienţii acestor medici? Reprezentanţi CNAS precizează că asiguraţii cu urgenţe chirurgicale, precum şi cei care suferă de afecţiuni oncologice, diabet, hepatită cronică, astm bronşic, dar şi copiii cu vârsta sub un an se pot prezenta la consultaţie direct la medicul specialist, fără a fi necesar biletul de trimitere.

O altă variantă este ca pacienţii respectivi să se înscrie la alţi medici care colaboreză cu Casele de Asigurări de Sănătate. Medicii de familie care refuză să mai semneze contracte cu statul cer debirocratizarea sistemului şi alocarea unui procent mai mare din banii pentru sănătate medicinei primare.

SURSA: RRA