Astfel, luni seara erau, în total, 273 de firme care au optat pentru această opţiune, dintre care 12 companii de stat. 

Fiscul anunţa luni, într-un comunicat, faptul că mai puţin de 600 de firme din Bucureşti au beneficiat de îndrumare referitoare la plata defalcată a TVA, în cadrul unor întâlniri organizate de către Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice. 

"Până în prezent, pe această temă au avut loc 5 întâlniri cu 590 de reprezentanţi ai contribuabililor interesaţi de mecanismul privind plata defalcată a TVA, întâlniri organizate şi la sediul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti. Toate întâlnirile au avut alocate sesiuni de întrebări şi răspunsuri", preciza, luni, ANAF. 

În zilele de 4 şi 5 octombrie 2017, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti (DGRFPB) a organizat încă două întâlniri cu reprezentanţii contribuabililor interesaţi de mecanismul plăţii defalcate a taxei pe valoarea adăugată, prevăzut de Ordonanţa Guvernului nr. 23/ 2017. Cele două zile de dezbateri au avut loc la sediul Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) filiala Bucureşti, în prima zi participând 295 de persoane, iar în cea de-a doua 176 de persoane. 

În cadrul prezentării, au fost abordate teme referitoare la persoanele obligate la aplicarea mecanismului plăţii defalcate, deschiderea conturilor privind plata TVA, facilităţi privind aplicarea prin opţiune a mecanismului începând cu data de 1 octombrie 2017, depunerea notificării privind aplicarea prin opţiune (Formularul 086) şi situaţiile în care organele fiscale trebuie să-şi dea acordul pentru debitarea contului de TVA. 

Guvernul a decis, în luna august, introducerea plăţii defalcate a TVA în mod obligatoriu pentru toate firmele, de la 1 ianuarie. Măsura se aplică opţional de la 1 octombrie. 

Cu toate acestea, în urmă cu o săptămână, senatorii au votat, în cadrul şedinţei Comisiei de buget-finanţe, un amendament prin care plata defalcată a TVA ar urma să se aplice doar companiilor care semnează contracte cu statul, iar pentru restul măsura să devină opţională.
Agerpres