John J. Mack se retarge de la conducerea Morgan Stanley după o perioadă de profituri fără precedent, dar şi de pierederi record. Acum un an, Morgan Stanley se afla în aceeaşi poziţie periculoasă în care se găsea şi Lehman Brothers. Banca a fost slavată, ca multe instituţii de pe Wall Street, de ajutoare guvernamentale de miliarde de dolari.

Noul CEO al Morgan Stanley, James P. Gorman, va urca la cârma instituţiei la data de 1 ianuarie. John J. Mack, fostul CEO, va lucra în continuare ca director în cadrul băncii pentru încă cel puţin doi ani.

Gorman s-a alăturat Morgan Stanley acum mai puţin de patru ani ca unul dintre cei doi directori ai departamentului de management global. Gorman vrea să atragă investitori de rând în afacerea de brokeraj a firmei

Pentru o mare parte din anul trecut, Gorman şi directorul sectorului de pieţe de capital şi bănci de investiţii al firmei, Walid A. Chammah, au concurat pentru poziţia de CEO, dar Mack l-a ales în cele din urmă pe Gorman ca succesor.

Mack va rămâne una din forţele influente ale companiei. Gorman este de părere că moştenirea lăsată de Mack este acum în siguranţă după perioada de incertitudine şi teamă generată de criză. Gorman a declarat că Mack a luat deciziile corecte la momentul potrivit, într-un context extrem de stresant.

Deşi lui Gorman îi lipsesc charisma şi reputaţia lui Mack în cercurile financiare, cei care îl cunosc spun că este apt pentru a face faţă respondabilităţii.

Decanul de la Columnia Business School, care îl cunoaşte pe Gorman de pe când lucra la Merril Lynch, a spus că acesta gândeşte strategic şi că, datorită calităţilor sale, deţine reţeta succesului.

SURSA: NYT