Cu toate acestea, pe segmentul de rafinare, Rompetrol Rafinare, care deține și rafinăria Vega, a obținut un profit de doar 9 milioane de dolari în 2017, de la un nivel de 45 milioane de dolari, atins în anul anterior.

La nivel de grup, rezultatul net al Rompetrol Rafinare s-a redus anul trecut cu 62% faţă de rezultatul înregistrat anul anterior, dar afacerile au crescut, conform raportului financiar preliminar remis, joi seara, Bursei de Valori București. 
2017 este cel al treilea an consecutiv în care compania anunță rezultat pozitiv după mulți ani de pierderi. Anul trecut, rezultatul net s-a cifrat la aproape 22 milioane de dolari, iar în 2016 acest indicator a fost de 57 mil. dolari. 

“Performantele constante ale companiei, atat cele operationale, cat si cele financiare, demonstreaza inca odata ca investitiile sustinute de KMG International si unicul sau actionar, compania nationala de petrol si gaze din Kazakhstan – KazMunayGas, de peste 1,4 miliarde dolari de la preluarea afacerii, au transformat acest business intr-unul competitiv, dinamic si sustenabil”, a declarat directorul general al Rompetrol Rafinare, Yedil Utekov.

Principalii parametrii tehnologici si operationali au atins niveluri record, cum ar fi cantitatea de benzina auto produsa de rafinaria Petromidia (1,46 milioane tone) sau cea de motorina (2,74 milioane tone), dar si cea de propilena – 133.000 tone.

Profitul operațional consolidat EBITDA s-a ridicat anul trecut la peste 210 milioane USD, în creștere cu 13% față de 2016, iar cifra de afaceri brută a companiei a depășit valoarea de peste 4 miliarde USD (+ 16%).

Rezultatele financiare ale companiei au fost influențate pozitiv și de creșterea cu 20% a marjei brute de rafinare față de nivelul din 2016, precum și de programele de optimizare a proceselor de producție.

Exporturile realizate de diviziile de rafinare şi petrochimie ale Rompetrol Rafinare s-au cifrat în 2017 la 1,34 miliarde USD, în creștere cu 22% comparativ cu 2016, compania fiind în continuare cel mai mare exportator de produse petroliere al României. Livrările s-au realizat atât către stațiile Rompetrol din Moldova, Bulgaria și Georgia, dar și către partenerii din regiunea Mării Negre.

Compania a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, cu un aport de peste 1,2 miliarde USD anul trecut. Valoarea contribuției la bugetul de stat a atins un nivel total de 13,7 miliarde USD în perioada 2007 – 2017.

Principalii acționari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct și indirect) și Statul român prin Ministerul Energiei (44,69%).