Ministrul a precizat, într-o emisiune TV: „Există un principiu european, care spune să nu iei comisioane din ceea ce nu ai făcut. Or, administratorii de pensii – Pilonul II – iau acele comisioane de administrare de 2,5%, bani care se duc în conturile lor în loc să vină în pensiile românilor”

„Probabil că la început s-au avut în vedere şi profiturile administratorilor, şi gestionarea în câştig pentru pensii, dar acum nu ştiu dacă acel comision îşi mai are raţiunea”, a afirmat oficialul, declarând că instituţia pe care o conduce poartă discuţii cu Autoritatea de Supraveghere Financiară şi cu reprezentanţii managerilor de fonduri.

După audierea sa de validare ca ministru din iunie, în Parlament, Ionuţ Mişa a menţionat că Pilonul II de pensii se va desfiinţa, ulterior revenind şi luându-şi înapoi declaraţia.

La acea oră, ministrul a declarat: „Pilonul II de pensii se va desfiinţa, iar banii se vor întoarce la cei care au cotizat, aceştia având posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III de pensii. Vor opta între stat şi privat”.

Mai apoi, oficialul şi-a schimbat diametral punctul de vedere: „Nu am declarat că voi sustine desfinţtarea Pilonului II de pensii. Nici nu am in intenţie să fac acest lucru. Nu există în Programul de guvernare această măsură. Am răspuns unei întrebări, care probabil a fost interpretată greşit, în legătură cu posibilitatea naţionalizării Pilonului II de pensii”.