În scrisoarea datată joi, senatorii, în frunte cu senatorul democrat de Connecticut Chris Murphy, şi-au exprimat preocuparea faţă de amendamentele la legea educaţiei recent adoptate de parlament, afirmând că noile prevederi pun în pericol libertatea mediului universitar din Ungaria. 

Grupul de senatori subliniază că CEU joacă un rol important în dezvoltarea relaţiilor culturale şi academice dintre Ungaria şi SUA şi a devenit una din cele mai bine cotate universităţi din Europa, aducându-le prestigiu şi noi oportunităţi cetăţenilor ungari. 

Noile măsuri expun la riscuri instituţiile de învăţământ superior din Ungaria în general, mai menţionează cei patru senatori americani. 

Marţea trecută, Departamentul de Stat al SUA a cerut Ungariei să suspende punerea în aplicare a amendamentelor la legea învăţământului superior, despre care Washingtonul afirmă că ameninţă funcţionarea în continuare la Budapesta a CEU, finanţată de miliardarul american de origine ungară George Soros. 'Cerem guvernului Ungariei să suspende implementarea legii', a declarat Mark C. Toner, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. 'Dorim să vedem o revizuire şi o discuţie pentru a răspunde oricăror preocupări prin dialog cu universitatea însăşi şi cu alte instituţii afectate', a menţionat Toner. 

Preşedintele ungar Janos Ader a promulgat lunea trecută, în pofida protestelor de stradă şi a condamnărilor pe plan internaţional, legea care stabileşte noi cerinţe pentru universităţile străine şi care ar putea duce la închiderea CEU. Actul normativ prevede nerecunoaşterea diplomelor emise de instituţii de învăţământ străine care nu au corespondent în ţările de origine ale respectivelor instituţii. 

Premierul Viktor Orban susţine că CEU a încălcat legea prin acordarea de diplome, acuzaţie respinsă de instituţie şi pe care criticii prim-ministrului o consideră parte a măsurilor mai largi ale Budapestei împotriva organizaţiilor neguvernamentale având legături cu Soros.

AGERPRES