Printr-o scrisoare adresată Comisarului european pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorului, europarlamentarul român solicită să se ia măsuri la nivelul Comisie Europene pentru interzicerea producerii, comercializării şi introducerii în spaţiul comunitar a acestor substanţe nocive.
“De cele mai multe ori consumatorii nu sunt conştienţi de efectele asupra sănătaţii lor. Substanţele comercializate deşi nu fac parte din lista substanţelor interzise, sunt foarte greu de supus controlului, punând corpul medical în imposibilitatea de a oferi ajutor, deoarece combinaţiile chimice folosite au reacţii necunoscute. Singura măsură ce se poate lua este aceea de a interzice funcţionarea acestor magazine, după care trebuie să ne concentrăm eforturile pentru a elimina comercializarea prin intermediul internetului”, a declarat europarlamentarul Petru Luhan.
Este cunoscut faptul că efectele substanţelor etnobotanice asupra organismului sunt similare cu cele ale drogurilor, în unele cazuri fiind chiar mai severe. Aceste produse dau stări halucinogene, insomnii, euforie iar în supradoze pot provoca chiar moartea consumatorului prin tahicardii cardiace, aritmii.
România, locul patru în UE la consumul de plante etnobotanice
Conform statisticilor provenite de la camerele de urgenţă ale spitalelor din toată ţară, în România s-au înregistrat numeroase cazuri de intoxicaţii severe în 2009 precum şi câteva cazuri de deces. Ţări precum Polonia, Suedia, Danemarca, Anglia, Germania au interzis un număr mare de substanţe identificate ca fiind psihotrope şi psihoactive (Polonia a interzis 1.200 de substanţe în trei luni).
La nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, cel mai mare consum de plante etnobotanice, de 37%, se înregistrează în Anglia, urmat de Germania cu 15%, Olanda – 14% şi România – 7%.