„Romprim este o companie care a avut un rol instrumental în formarea mea profesională. Imediat după terminarea facultăţii am intrat în echipa Romprim, unde, timp de şase ani am participat la etape importante în procese de producţie şi proiecte variate. Mă bucur să revin din poziția de director general și sa îmi aduc contribuția la dezvoltarea companiei și diversificarea activităților acesteia, prin prisma experienței pe care am acumulat-o de-a lungul timpului”, a declarat Radu Lucianu.

Cea mai mare parte a carierei sale, adică aproximativ 12 ani, a petrecut-o în cadrul companiei de consultanţă imobiliară Eurisko (actualul CBRE), unde s-a angajat în 1999. El a anunţat că, în paralel cu activitatea de la Romprim, va continua să activeze şi pe piaţa imobiliară, prin intermediul companiei Capital Property Advistors, pe care a fondat-o în 2011.

Acțiunile au fost preluate în urma unei oferte publice lansată în luna noiembrie 2017. La începutul acestei săptămâni, noul acţionariat al Romprim a aprobat numirea lui Adrian Crețoiu (managing director al Schlumberger), Adrian Mihăilă (fost broker în cadrul Eurisko) și Alexandru Stancov (fost broker în departamentul de birouri din cadrul Eurikso), în Consiliul de Administrație al companiei. Toţi sunt foşi colegi sau apropiaţi ai lui Lucianu, cu vastă experienţă în zona imobiliară.

“Perioada următoare va fi marcată de o serie de acțiuni strategice ce vizează diversificarea, creșterea și retehnologizarea Romprim. Printre prioritățile noastre se numără și stabilizarea rezultatelor companiei, precum și stoparea pierderilor operaționale în următorii ani, cu scopul de rămâne competitivi și de a ne asigura o creștere firească în viitor”, a adăugat Radu Lucianu.

Consultanța legală pentru această preluare a fost asigurată de casa de avocatură Biriș–Goran.

Producătorul de autospeciale de stins incendii Romprim a făcut deja cunoştinţă cu afacerile imobiliare. Spaţiile excedentare de pe platforma din cartierul Berceni, care generau costuri importante, au determinat compania să-şi restrângă activitatea şi să vândă aproape două hectare de teren retailerului german Kaufland pentru 10 mil. euro. Nemţii au folosit lotul pentru construcţia unui nou magazin, inaugurat în 2014, iar pentru Romprim această tranzacţie a reprezentat ieşirea dintr-un impas financiar.

 

„O parte din bani a fost folosită pentru plata datoriilor, o parte pentru continuarea activităţii şi s-au distribuit şi dividende către acţionari. Din păcate nu s-au putut face investiţii majore, dar s-au făcut îmbunătăţiri în dotările societăţii“, explica în 2016 pentru revista Capital Mihaela Baciu, atunci directorul general adjunct al Romprim. Ea mai spunea că fabrica încă mai deţine spaţii excedentare.

CITIŢI ŞI Fabrici salvate de datorii prin afaceri imobiliare

Cu o experiență de peste 50 de ani în carosarea vehiculelor pentru transporturi speciale, vehicule destinate gospodăriei urbane și fabricarea pieselor de rezervă, Romprim este cel mai mare producător de autospeciale din România și unicul producător de autospeciale pentru stins incendii de pe piața internă. Compania are în desfășurare parteneriate în domeniul carosărilor pentru diverse autoșasiuri produse de companii precum Roman Brașov, Peugeot, Dacia, Renault, Iveco, DAF, Nissan sau MAZ.