Istoria cocktailurilor este destul de recentă, iar majoritatea barmanilor pasionați care au încercat să o documenteze folosesc de cele mai multe ori surse care țin mai mult de folclorul urban al ultimelor decenii, cu legende plasate în orașele americane celebre pentru barurile lor (New York, Chicago, San Francisco sau New Orleans). Prin urmare, nici despre originile acestui cocktail clasic nu se știu prea multe.

A fost pomenit pentru prima dată într-un document pe la 1880. Este vorba despre meniul clubului Pendennis, un gentlemen’s club din Louisville, Kentucky. De-alungul istoriei sale a cunoscut câteva transformări și variațiuni, însă cea mai cunoscută rețetă este aceasta: puneți un cub de zahăr într-un pahar mic de bar și stropiți-l cu 3-4 picături de bitter, adăugați două-trei lingurițe de apă și o bucată de coajă de portocală. Amestecați și zdrobiți totul bine cu un muddler, apoi adăugați o măsură de whiskey și două-trei cuburi de gheață. Apoi amestecați și decorați cu coajă de portocală.

Vei regăsi numele său menționat în meniul oricărei locante din Statele Unite. Cele mai multe dintre ele se laudă cu propria lor rețetă de Old Fashioned, care poate include curacao, absint sau tot feluri de tipuri de lichioruri. Cel mai adesea, băutura de bază din rețetă este bourbonul, însă în secolul trecut, se povestește că era mai des făcut cu whisky de secară. Astazi îl întâlnești făcut și cu rom, gin olandez sau cu brandy. Însă întotdeauna va fi servit în același tip de pahar, care îi poartă numele. Este vorba despre paharul normal de bar, scurt și rotund, cu un volum de 250-350 de ml.

Bourbonul potrivit

Dacă vrei să bei un Old Fashioned ca la carte, bea-l cu bourbon. Însă nu orice bourbon. Recent, o echipă de degustători profesioniști au condus un test la inițiativa siteului huffingtonpost.com, cu cele mai cunoscute 20 de mărci de bourbon din Statele Unite. În primele zece s-au calificat bourbonuri pe care le puteți găsi și în România: Buffalo Trace (primul loc), Woodford Reserve și Jim Beam.  Dacă mărci de prestigiu precum Maker’s Mark sau Bulleit au obținut punctaje mai slabe, însă au fost recomandate pentru gustul lor pus în valoare  de acest cocktail, este bine de știut că celebrul Jack Daniels s-a calificat pe ultimul loc, fiind considerat cel mai puțin potrivit pentru rețeta tradițională de Old Fashioned.

3 rețete de Old Fashioned mai altfel

Old Fashioned cu soc. Într-un pahar plin cu gheață amestecați o măsură mare și jumătate de bourbon, o măsură mică de lichior de soc și căteva picături de bitter. Decorați apoi cu coajă de lămâie

Pumpkin Old Fashioned. În sezonul dovlecilor, salvați o felie când faceți plăcintă și dați-i miezul prin blender cu câteva linguri de suc de lime. Piureul obținut îl amestecați (câte două-trei linguri pentru un singur pahar) într-un shaker cu gheață, o măsură și jumătate de bourbon, două lingurițe de sirop de arțar, jumătate de măsură de Gran Marnier și câteva picături de bitter. Amestecul va fi strecurat apoi într-un pahar mediu, plin cu gheață și decorat cu coajă de portocală.

Christmas Old Fashioned. Într-un pahar înalt plin cu gheață, amestecați o măsură de calvados, o jumătate de măsură de lichior de alune, un sfert de măsură de sirop de zahăr și 3-4 picături de bitter. Apoi strecurați rezultatul într-un pahar Old Fashioned, cu un cub de gheață mare și decorat cu coajă de lămâie.

 

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.