CITEŞTE ŞI

Piata de capital

Un cincinal bursier pentru FP: recompense de 1,4 mld. euro pentru acționari

Autor: |

La cinci ani de la listare, cotaţia Fondului Proprietatea aproape s-a întors de unde a plecat. Însă valoarea Fondului pentru Bursa de Valori nu se poate măsura doar prin evoluţia cotaţiei, ci mai ales prin tranzacţiile generate zilnic şi prin investiţiile atrase.

Fondul Proprietatea (FP) a aniversat cinci ani de când s-a listat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). O perioadă în care FP a reuşit să fie cea mai tranzacţionată acţiune de pe piaţa principală a bursei şi a atras atenţia multor investitori instituţionali străini asupra pieţei noastre şi a companiilor listate. Din păcate, în ciuda avantajelor aduse bursei se poate spune că FP şi-a ratat principalul obiectiv, acela de despăgubire corectă a foştilor proprietari, cu averi confiscate în comunism.

„Listarea Fondului Proprietatea a avut efecte pozitive şi asupra economiei româneşti în ansamblul său, atrăgând investiţii internaţionale de portofoliu în valoare totală de 1,2 miliarde euro, care au adus în economia României lichiditate”, a declarat Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti. Acesta a lăudat şi managerul de fond, Franklin Templeton, care a reuşit să introducă guvernanţa corporativă în companiile de stat la care FP este acţionar. „Profitul net al principalelor 20 de companii din portofoliul Fondului a crescut cu 80% în perioada 2010 – 2014”, spune ambasadorul SUA referindu-se la performanţele Franklin Templeton.  „Înainte de listare, acţiunile Fondului erau subevaluate, tranzacţionându-se pe piaţa gri cu un preţ ce peste 90% mai mic decât valoarea lor nominală. Drept urmare, beneficiarii retrocedărilor primeau doar circa 10 bani pentru fiecare leu din valoarea acţiunilor la Fond”, arată Hans Klemm, care adaugă şi că în prezent cotaţia titlurilor FP este de circa 70 de bani, de şapte ori mai mare decât înainte de listare. Se cuvine să precizăm că despăgubiţii care au vândut acţiunile înainte de listare nu au vândut doar cu 10 bani pe titlu, preţul a variat, majoritatea estimărilor fiind de 20-30 de bani pe titlu. Desigur, aceasta nu înseamnă că foştii proprietari nu au fost nedreptăţiţi de întârzierea nejustificată a listării Fondului astfel încât să poată obţine o valoare cât mai apropiată de valoarea activelor nete ale Fondului.

Instituţionalii la putere

Franklin Templeton a avut însă destule explicaţii de dat acţionarilor proveniţi dintre rândurile foştilor proprietari, furioşi că valoarea acţiunilor nu creşte suficient de repede. Mai ales în 2011, când cotaţia FP a scăzut de la 0,64 lei la listarea din ianuarie până la un minim de aproape 0,4 lei în noiembrie. Apoi a recuperat până la 0,6 lei pe titlu în martie 2012 doar pentru a intra din nou pe un trend descrescător, care s-a oprit la 0,44 lei în iunie acelaşi an. A urmat un trend ascendent susţinut, iar cotaţia s-a apropiat de valoarea nominală iniţială. Maximul atins a fost de 0,95 lei în octombrie 2014, iar la acel moment părea că obiectivul managerului de fond de a reduce la 15% diferenţa dintre valoarea activului net şi cea de tranzacţionare este realizabil. Din păcate, nu a reuşit să menţină cotaţia, iar în prezent a coborât până la aproape 0,7 lei pe acţiune.

Separat de evoluţia cotaţiei de pe piaţa principală a bursei, Fondul a trecut prin schimbări importante, mai ales la nivelul valorii nominale a acţiunilor, care a fost coborâtă la 0,9 lei de la un leu, în urma răscumpărărilor succesive de titluri. Eliminarea din capitalul social a titlurilor răscumpărate a însemnat returnări de capital către acţionari. Dacă adăugăm şi dividendele acordate, sumele care s-au întors la acţionari în ultimii cinci ai se ridică la 1,42 miliarde euro. Fondul a obţinut banii necesari recompensării acţionarilor din dividendele încasate şi din valorificarea unor pachete din portofoliu. Din vânzarea unor participaţii integrale sau parţiale la unele dintre cele mai mari companii controlate de stat (Romgaz, Transelectrica, Transgaz şi Conpet) şi la OMV Petrom, FP a încasat 455 milioane euro.

„Discontul la tranzacţionare s-a redus de la o medie de 55,7% în 2011 la o medie de 35% în ultimul an, după ce am avut şi un nivel minim record de 20% în aprilie 2015 înainte de listarea Fondului pe Bursa de la Londra”, spune Greg Konieczny, manager de portofoliu al Fondului Proprietatea. Conform lui Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, FP a activat şi ca o poartă de intrare a capitalului străin în România „atrăgând de la listare investiţii directe de portofoliu de peste 1,4 miliarde euro de la investitorii instituţionali străini.”

În prezent, acţionarii instituţionali străini deţin 23,75% dintre acţiuni, în timp ce instituţionalii români au în portofolii doar 12,57%. Persoanele fizice române deţin un procent de 20,5%, iar cele nerezidente 3,88%, iar un procent de 32,98% dintre acţiuni sunt depozitate la The Bank of New York Mellon, aceasta funcţionând ca bancă depozitară pentru acţiunile tranzacţionate la London Stock Exchange, unde cumpărătorii sunt tot investitori instituţionali. Capitalizarea FP este de 8 miliarde lei, la preţul de 0,728 lei pe titlu, iar discontul de tranzacţionare este de 37% în condiţiile în care valoarea activului net (VAN) este de 1,156 lei pe titlu. La Londra, VAN pe acţiune este calculat la 0,2788 dolari, iar un GDR (care include 50 de acţiuni) se tranzacţionează la 9,35 dolari, discontul fiind de 32,9%.

Acţiunile OMV Petrom se păstrează

Fondul Proprietatea a stopat recent ultimul program de răscumpărare de acţiuni, după ce primise aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), urmând să fie reluat când piaţa îşi va reveni. Problema managerului de fond este că piaţa în totalitate se află pe un trend de scădere, care afectează  şi cotaţia FP indiferent de cât va achiziţiona Fondul în nume propriu. Există riscul de a cumpăra la un preţ prea mare în raport cu evoluţia ulterioară, ori o ofertă de răscumpărare are nevoie de o perioadă de stabilitate. Nu este exclus însă ca managerul să intre în achiziţii pentru susţinerea cotaţiei, însă acestea vor avea o amploare mult mai redusă.

FP are la dispoziţie suficient cash pentru achiziţii după ce a vândut, în octombrie anul trecut, un pachet de acţiuni de la Romgaz pe care a încasat 456 milioane lei. Franklin Templeton a încercat să mai vândă şi un pachet de acţiuni OMV Petrom, însă evoluţia de anul trecut a dus la un preţ mult prea mic. Situaţia nu s-a schimbat nici anul acesta; Greg Konieczny spune că se doreşte în coontinuare reducerea participaţiei la OMV Petrom, de la 19% cât deţine în prezent până la sub 15%, ca şi listarea gigantului energetic la Bursa din Londra, dar nu se va vinde la orice preţ. Managerul FP este totuşi optimist pentru acest an în ceea ce priveşte piaţa petrolului. „Există şanse ca piaţa să se stabilizeze în următoarele luni, iar în a doua parte a anului am putea asista la revenirea cotaţiei barilului, pe fondul echilibrării cererii şi a ofertei”, spune Konieczny. Cotaţia Petrom a pierdut 45% în ultimii doi ani, de la 0,44 lei pe titlu până la 0,24 lei, pe fondul scăderii preţului pe baril de la 100 de dolari până la sub 30 de dolari. Fondul continuă negocierile şi cu Electrica pentru vânzarea participaţiilor la filialele acesteia, o decizie a reprezentanţilor Electrica fiind aşteptată până la finalul lunii martie.

Listări puţine în 2016

Anul slab care se preconizează pe piaţa de capital nu ar însă să împiedice statul român să listeze câteva companii deţinute. Managerul de fond speră ca anul acesta să vadă listate patru companii importante, respectiv Aeroporturi Bucureşti, Portul Constanţa, Poşta Română şi Salrom, în timp ce Hidroelectrica depinde de încheierea insolvenţei şi a proceselor în care este implicată înainte de a ajunge la cota BVB. Greg Konieczny a remarcat şi faptul că, în 2015, regiunea pieţelor emergente a atras investiţii prin privatizări prin oferte publice iniţiale în valoare de 13 miliarde euro, însă România a fost inexistentă la acest capitol.

Pe de altă parte, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a remarcat la evenimentul aniversar al FP, că nu trebuie doar statul să contribuie la dezvoltarea bursei. „Economia românescă nu este formată numai din companii de stat. Este clar că nu numai statul trebuie să contribuie la acest efort”, spune Victor Grigorescu. Oficialul ministerial are dreptate, BVB, care este o entitate privată, nu ar trebui să depindă de societăţile de stat. Din păcate, atragerea companiilor private pe piaţa de capital este un lucru extrem de dificil, singurele succese fiind înregistrate pe piaţa secundară (unde pot ajunge şi companii mici, iar condiţiile pentru listare sunt mai puţin restrictive).

Indiferent de ce companii din portofoliu se vor lista sau nu, Fondul Proprietatea intenţionează să ofere dividende de 0,05 lei pe acţiune, la fel ca anul trecut. De asemenea, acţionarii au aprobat în AGA reducerea capitalului social de la 9,869 miliarde lei până la 9,321 miliarde lei, adică de la o valoarea nominală a acţiunii de 0,9 lei până la 0,85 lei. Astfel, aproximativ 550 milioane lei urmează să fie returnaţi către acţionari, iar discontul la tranzacţionare se va reduce în consecinţă.

Managerul de fond nu a vorbit despre planuri pe termen lung şi chiar dacă în interviuri atât Greg Konieczny, cât şi Mark Mobius, s-au declarat optimişti inclusiv pentru următorii cinci ani, este greu de spus cât tip va mai exista Fondul Proprietatea. Pe de o parte, cea de investiţii, este dificil de găsit companii atractive la BVB pe care să nu le deţină deja, iar pe de altă parte, decizia de a valorifica cât mai rapid activele şi de a reduce discontul la tranzacţionare nu face decât să diminueze valoarea FP.

 

 

 

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DCNews

Agrointeligenta

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

FACEBOOK
evz.ro
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
Ma abonez la newsletter
Sunt de acord cu termenii si conditiile concursului
* Toate campurile formularului sunt obligatorii
loading...