Reprezentanţii ministerelor au cerut cu fermitate ca Grecia să prezinte în detaliu reformele, în schimbul deblocării fondurilor, iar premierul Alexis Tsipras trebuie să arate că Grecia poate recâştiga încrederea în promisiunile sale, au spus sursele, citate de Bloomberg.

Oficialii au lăsat deschisă posibilitatea ca Grecia să primească 1,2 miliarde de euro care au fost alocate susţinerii sistemului bancar, ei arătând că statul elen nu poate accesa aceste fonduri din cauza unei piedici de natură tehnică. În consecinţă, Grecia trebuie să arate că va continua schimbările cerute de creditori, pentru a a obţine din nou sprijin financiar.

Grecia a primit şi o veste bună miercuri, când Banca Centrală Europeană a majorat din nou plafonul pentru fondurile disponibile băncilor elene prin programul de finanţare de urgenţă ELA, urcând plafonul cu circa 1 miliard de euro, la peste 71 miliarde de euro.

Decizia BCE atenuează o parte din presiunea de finanţare a sistemului bancar, pe termen scurt, dar Tsipras trebuie să găsească o soluţie pe termen lung. Oficialii europeni au avertizat că Grecia poate rămân fără bani în următoarele câteva săptămâni dacă nu ajunge la un acord cu creditorii instituţionali.

"Grecia trebuie să acţioneze rapid pentru ca măsurile să fie mai eficiente. Princiala problemă este aceeaşi în toate ţările din Europa. Să facă ceea ce trebuie", a declarat miercuri la Rotterdam  preşedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.

Ziua de luni va fi un test, dacă Grecia poate convinge că va îndeplini solicitările lor pentru reformarea economiei, au spus sursele.

Reformele care vor fi prezentate trebuie analizate de creditorii instituţionali, iar apoi de reprezentanţii ministerelor de Finanţe, în primele zile ale săptămânii viitoare, a precizat una dintre surse.

Un purtător de cuvânt al guvernului de la Atena a declarat marţi că Grecia va prezenta până luni un pachet de reforme partenerilor din zona euro, în speranţa deblocării ajutorului financiar necesar evitării intrării în incapacitate de plată.