În această regiune "vitală pentru Europa", "tensiunile şi diviziunile au degenerat, în parte din cauza unor influenţe externe nesănătoase care au destabilizat mai multe ţări în ultimul timp", a subliniat Donald Tusk în cursul unui summit desfăşurat la Bruxelles.

Preşedintele Consiliului nu a citat nicio ţară în mod special, dar, potrivit mai multor surse diplomatice de la Bruxelles, liderii europeni sunt îngrijoraţi de influenţa Rusiei şi Turciei în Balcani.

Premierul britanic, Theresa May, a anunţat, de altfel, că Londra va găzdui în 2018 un summit cu ţările din vestul Balcanilor.

Referindu-se la recenta tentativă de lovitură de stat din ajunul alegerilor legislative organizate în octombrie 2016 în Muntenegru, pusă la cale de doi cetăţeni ruşi, potrivit justiţiei de la Podgorica, Theresa May a menţionat că UE trebuie "să facă mai mult pentru a contra campaniile destabilizatoare de dezinformare ale Rusiei şi să facă în aşa fel încât angajamentul Occidentului în această regiune să devină mai vizibil".

"Mesajul nostru va fi clar. Uniunea Europeană rămâne fidelă promisiunii sale" de extindere în viitor şi "pe deplin angajată pentru stabilitatea şi prosperitatea regiunii. Doresc ca liderii să confirme din nou perspectiva europeană a Balcanilor", a insistat la rândul său Donald Tusk.

Şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, a vizitat săptămâna trecută Muntenegrul, Macedonia, Albania, Serbia, Bosnia şi Kosovo.

Toate aceste ţări sunt angajate într-un proces de apropiere cu UE, iar primele patru au demarat negocieri de aderare cu Bruxellesul, chiar dacă o extindere a Uniunii este exclusă înainte de 2019. AGERPRES