”Putem confirma că scrisori administrative au fost trimise Spaniei, Italiei, Portugaliei şi Greciei”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Lucia Caudet. Executivul comunitar vizează aşa numitele 'deferred tax assets-DTA', activele de impozit amânat, care reprezintă diferenţa între rezultatul contabil şi cel fiscal al unei companii. Este vorba de impozite care pot fi recuperate în cursul exerciţiilor viitoare. Spre deosebire de alte state din zona euro, Spania, Italia, Portugalia şi Grecia acceptă ca aceste DTA-uri să facă parte din capitalul propriu al băncilor. Comisia Europeană va încerca să stabilească dacă este vorba de o formă de ajutor de stat ilegale.

”Reglementările europene prevăd că DTA nu pot fi incluse în capitalul propriu şi nici nu ar mai trebui luate în calcul la calcularea capitalului propriu ale băncilor până în 2019', a spus Lucia Caudet. Însă nici regulile europene şi nici normele Basel III nu oferă detalii cu privire la calcularea acestor active din punct de vedere al ajutoarelor de stat 'şi acest lucru îl vom analiza”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Normele Basel III, elaborate după izbucnirea crizei financiare, vizează mai ales consolidarea fondurilor proprii ale băncilor, precum şi rezervele lor de lichidităţi pentru a limita riscurile de faliment şi a evita noi crize. Ele prevăd impunerea pentru instituţiile bancare a unei rate de fonduri proprii de 8% până la finalul lui 2018. (Sursa: Agerpres)