În Odesa, la două zile după violenţele care s-au soldat cu zeci de morţi, sute de militanţi pro-ruşi au devastat, potrivit Reuters, sediul local al poliţiei. Separatiştii au încercat să-şi elibereze camarazii arestaţi vineri seara.

Ucraina se apropie de “război civil”, iar confruntările au ajuns la 160 de kilometri de frontierele României şi ale Uniunii Europene, comentează situaţia la zi şi agenţia americană Bloomberg.

CITEŞTE ÎNTREAGA ANALIZĂ PE CURS DE GUVERNARE

Bloomberg: “Există indicii că zonele de coastă scapă de sub controlul guvernului de la Kiev”

“Violenţele au escaladat în estul Ucrainei şi s-au extins spre sudul ţării. Confruntări armate au loc de la Doneţk la Odessa, la circa 160 de kilometri distanţă de frontierele sud-estice ale Uniunii Europene şi de România. Există indicii că zonele industriale şi regiunile de coastă scapă de sub controlul Guvernului de la Kiev”, este analiza agenţiei Bloomberg.

Agenţia americană, citând oficiali de la Kiev, spune că provinciile estice sunt “practic în stare de război”.

“Nu suntem departe de război civil”, constată şi analistul economic Timothy Ash. “Există puţine indicii că situaţia s-ar detensiona şi nu prea pare că sunt eforturi de culise pentru găsirea unei soluţii”, a subliniat expertul.

 

Opţiunea militară

De la debutul conflictului din Est, Alianţa Atlanticului de Nord a întărit flancul estic al Uniunii Europene, în principal Polonia, Letonia, Estonia, Lituania şi România.

Este evident că NATO nu va trimite trupe în Ucraina iar relocarea de militari şi diversele exerciţii comune sunt menite de fapt să asigure liniştea partenerilor estici ai alianţei.

Rezolvarea conflictului din Ucraina ţine de decizie politică. Mai este evident că la eventuale posibile tulburări în Republica Moldova, după „reţeta” patentată în Ucraina, reacţia NATO va fi aceeaşi.

Singurul scenariu în care NATO şi Rusia ajung oponenţi ar fi acela aproape imposibil în care Moscova ar încerca o mişcare subversivă în Ţările Baltice.

CITEŞTE ÎNTREAGA ANALIZĂ PE CURS DE GUVERNARE