Potrivit datelor furnizate de către reprezentanţii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), în luna octombrie 2017, ouăle s-au vândut, în medie, cu 36 de bani pe bucata, fără TVA, la poarta fermei, însă în magazine preţul a sărit de 80 de bani pe bucată. 

"Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) a analizat evoluţia pieţei ouălor în perioada octombrie 2017 faţă de octombrie 2016, conform "Observatorului Preţurilor la poarta fermei în UE", iar creşterea preţului la poarta fermei, în medie pe cele 28 state membre UE, a fost de circa 40% în perioada analizată, în timp ce în România, în aceeaşi perioadă, preţul oului la poarta fermei a crescut cu 24%", precizează UCPR. 

În ţările vecine României, preţul oului de consum la poarta fermei a crescut cu circa 30% în Ungaria, 23% în Polonia, 23% în Bulgaria, iar cele mai mari creşteri de preţuri în UE se înregistrează în Grecia – 151%, Germania – 81%, Belgia – 55% şi Spania – 51%, arată analiza UCPR. 

"Această situaţie din piaţa ouălor de consum este determinată de "criza fipronilului" din luna august 2017, manifestată în unele state membre UE, care a dus la eliminarea din producţie a unui număr important de găini ouătoare, lucru care a distorsionat piaţa ouălor de consum. Situaţia actuală va mai dura o perioadă, până când găinile care înlocuiesc pe cele eliminate din producţie vor începe să producă ouă", subliniază reprezentanţii UCPR. 

Din estimările făcute de crescătorii de păsări din România, piaţa ouălor de consum se va regla abia în lunile februarie – martie 2018. 

Totodată, reprezentanţii UCPR susţin că piaţa ouălor de consum din România este influenţată şi de producţia din gospodăriile ţărăneşti, care reprezintă circa 60% din producţia totală de ouă la nivel naţional. 

"Piaţa ouălor este sezonieră, respectiv în primăvară – vară oferta de ouă creşte şi preţul ouălor scade, iar în perioada toamnă – iarnă oferta de ouă se reduce şi preţurile încep să crească. De exemplu, preţul ouălor la poarta fermei în lunile iunie – iulie 2017 a fost mai mic cu 30% faţă de preţul realizat în lunile noiembrie – decembrie 2016", au mai spus crescătorii de păsări din România. 

În vară, ouăle s-au vândut la poarta fermei, fără TVA, în medie cu 18 bani pe bucată. 

Până la această dată, producţia internă de ouă consum realizată de fermele profesionale, a crescut faţă de anul 2016 cu 4%. 

Cei peste 200 de producători de ouă din UCPR realizează 85% – 90% din producţia autohtonă de ouă obţinută în sistem industrial, iar producţia anuală de ouă se ridică, în medie, la circa 1,36 de miliarde de bucăţi.

AGERPRES