UE va acorda asistenţa financiară pe o perioadă de doi ani începând din 2017 pentru a ajuta guvernul să continue agenda de reforme şi să lupte împotriva corupţiei. 

Fondurile vor fi disponibilizate 'pe baza progreselor satisfăcătoare în domenii cheie ale reformei', a subliniat comisarul european pentru cooperare internaţională şi dezvoltare, Neven Mimica. 

Conferinţa de la Bruxelles, co-organizată de Uniunea Europeană şi guvernul afgan, aduce laolaltă, marţi şi miercuri, aproximativ 70 de state şi 30 de organizaţii şi agenţii internaţionale. Obiectivul său este să menţină finanţarea externă pentru Afganistan pentru următorii patru ani la acelaşi nivel cu cele 4 miliarde de dolari pe an promise în 2012. 

Pe lista participanţilor se află, printre alţii, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, secretarul de stat al SUA, John Kerry, ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini. Afganistanul este reprezentat de preşedintele Ashraf Ghani. 

Evenimentul este, însă ,umbrit de o ofensivă lansată de talibani asupra oraşului Kunduz, în nordul ţării, şi care se apropia marţi de a treia noapte. 

Înaintea conferinţei, Amnesty International a atenţionat donatorii să nu condiţioneze promisiunile de asistenţă de acceptarea de către Kabul a readmisiei migranţilor, după ce în presă au apărut documente conform cărora UE ar viza repatrierea a 80.000 de afgani. 

Uniunea Europeană a anunţat luni că a ajuns la un 'aranjament' cu guvernul de la Kabul în ceea ce priveşte gestionarea fluxurilor de migraţie, acordul vizând, în principal, readmisia afganilor cărora le-au fost respinse cererile de azil în UE 

Tot marţi, Transparency International a cerut autorităţilor afgane să accelereze lupta anticorupţie, estimând că, din fiecare 8 miliarde de dolari primite ca ajutor financiar, un miliard se pierde prin corupţie.

AGERPRES