Anul acesta, peste 1.600 de pensiuni, atât din mediul urban, cât şi din cel rural, au primit autorizaţie de construire. Peste 230 de milioane de euro au fost investite, în primele şase luni ale acestui an, pentru construcţia de noi pensiuni turistice. Reprezentanţii patronatelor din turism se aşteaptă ca, până la finele anului, suma totală investită să ajungă la 300 de milioane de euro.

Geta Stoica are 60 de ani, este din Buşteni şi are în proprietate o casă cu şapte camere, pe care le exploatează la maximum, atât vara cât şi iarna, închiriindu-le turiştilor veniţi să se recreeze la munte. A făcut acest lucru dintotdeauna, iar în Buşteni şi pe toată Valea Prahovei nu este singura care practică acest gen de business. „Acum 15 ani aveam doar trei camere, dar în timp am mărit casa. Mi-am făcut clienţi fideli, astfel că media de ocupare a pensiunii pe parcursul anului este de 70%“, spune Stoica.

Vila sa nu are firmă agăţată în pridvor, nu este catalogată cu margarete, iar proprietara nu taie factură, deşi încasează venituri din turism. Cazul nu este singular, ci foarte răspândit. „Majoritatea proprietarilor pensiunilor turistice declară că au mărit numărul camerelor pentru nevoile lor şi că în ele îşi cazează doar neamurile. Astfel, nu se ştie câte din totalul pensiunilor sunt operaţionale şi, mai ales, înregistrate fiscal“, spune Mihai Rîjniţă, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere.

75-7801-21turism44.jpgReprezentanţii patronali din turism estimează că, în acest an, se construiesc 1.850 pensiuni noi fără autorizaţie de funcţionare ca unitate de cazare, cu 15% mai multe decât cele construite legal. Este probabil ca toate cele 1.850 de vile să încaseze cât de curând bani negri din turism. „Cât priveşte volumul de activitate, estimez că încasările din totalul pensiunilor, omologate sau nu, sunt cu 50% mai mari decât cele declarate. Multe pensiuni autorizate nu declară toate veniturile din turism“, spune Daniel Vasilescu, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism.

Cele mai multe astfel de unităţi s-au construit în zonele rurale, unde, după spusele reprezentanţilor patronali, se practică evaziunea fiscală pe scară largă. „În primul rând, o pensiune agroturistică, conform legislaţiei în vigoare, trebuie să fie în cadrul unei ferme, iar numărul camerelor nu trebuie să fie mai mare de cinci, dar la noi s-a ajuns ca o pensiune să aibă şi 20 de camere“, spune Mihai Rîjniţă.

În frunte, zonele Bran-Moeciu, Maramureş, Vrancea, Bucovina

Oficial, în primul semestru al acestui an, numărul de pensiuni ridicate a fost cu 12% mai mare faţă de cele construite în 2006. După informaţiile Federaţiei Patronatelor din Turism, 1.630 de astfel de unităţi de cazare se aflau în construcţie la sfârşitul primului semestru din 2007, dintre care 702 în mediul urban şi 928 în cel rural.

Numărul mare de unităţi noi se datorează creşterii cererii de cazare în pensiuni. Până la sfârşitul lunii iunie a anului curent, au fost cazaţi în pensiuni 325.674 de turişti; peste 200.000 dintre aceştia au înnoptat în unităţile din mediul urban. Pe primul semestru se înregistrează, astfel, o creştere de 75% a numărului de turişti cazaţi. „La finele anului, ne aşteptăm la o creştere de cel puţin 25% a numărului de turişti cazaţi în pensiuni, comparativ cu 2006“, spune Daniel Vasilescu. La sfârşitul anului 2006, fuseseră găzduite în pensiuni turistice 570.684 de persoane.

75-7802-21_danielvasilescu_c.jpgÎn ultimii doi ani, cel mai mare boom a fost înregistrat în zona Bran-Moeciu. Anul acesta, creşteri considerabile s-au consemnat şi în zonele Maramureş, Vrancea şi Bucovina. „Creşterea numărului de pensiuni se datorează intrării în legalitate a unităţilor deja existente, care îşi desfăşurau activitatea turistică fără să fi fost omologate“, spune Vasilescu.

Investiţia într-o pensiune omologată se ridică la 80.000 – 100.000 de euro. În primul semestru au fost făcute investiţii de aproximativ 230 de milioane de euro şi se aşteaptă ca suma să ajungă la 300 de milioane de euro până la sfârşitul acestui an. „Creşterea numărului pensiunilor este un trend interesant. Din păcate, nu există nicio entitate care să clarifice cât s-a construit, care este numărul actual al unităţilor şi câte vor fi pe termen mediu“, concluzionează Rîjniţă.

«Creşterea numărului de pensiuni se datorează intrării în legalitate a unităţilor existente, care îşi desfăşurau activitatea turistică fără să fi fost omologate.»
Daniel Vasilescu, preşedinte, Federaţia Patronatelor din Turism