Contribuţiile la PIlonul II de pensii se vor reduce anul viitor. Acest lucru a devenit o certitudine. Pe masa premierului se află două scenarii: o scădere a procentului la 3,75% sau la 4%. Astăzi, 5,1% din salariul brut merge către PIlonul II. Odată  cu majorarea salariului brut, de anul viitor, prin trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, sumele absolute virate fondurilor de pensii vor creşte substanţial. Astfel, această reducere vrea să sterilizeze o eventuală creştere a transferurilor de la buget către fondurile de pensii. Totodată, trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat se va discuta tot azi, în şedinţa de Guvern, împreună cu taxa de solidaritate, pe care a anunţat-o săptămâna trecută ministrul Finanţelor. Cele două scenarii pentru majorarea acestei taxei, care în prezent e denumită constribuţie la fondul de creanţe salariale şi reprezintă 0,25% din fondul de salarii, sunt: fie o majorare la 2% fie o majorare la 2,25%, potrivit surselor guvernamentale.

Executivul mai discută despre reducerea impozitului pe venit la 10%, pentru veniturile salariale,din chirii, dobânzi, activităţi agricole, PFA, etc. De asemenea, guvernul intenţionează să crească, tot de anul viitor, deducerile personale care determină stabilirea impozitului pe venit datorat de angajat. Astfel, pentru cei plătiţi cu salariul minim , care nu au în îngrijire pe cineva, deducerea creşte de la 300 de lei la 500 de lei. Pentru aceeaşi categorie de salariaţi, deducerile cresc cu câte 160 de lei (acum este 100 de lei) pentru fiecare persoană pe care o are în întreţinere.

Totodată, plafonul pentru microîntreprinderi creşte de la 500 de mii de euro la 1 milion de euro.

Directiva europeană care stabileşte regulile de externalizare a profiturilor companiilor străine va fi transpusă în legislaţia românească.

O altă măsură importantă, care se aplică de anul viitor se referă la faptul că ANAF nu va mai putea refuza posibilitatea deducerii TVA pentru relaţii comerciale pe care unele companii le-au avut cu firme ulterior descoperite de ANAF ca fiind evazioniste.Mai exact, fără dovezi că respectiva compania ştia de activităţile evazioniste ale partenerului comercial,  nu îi va mai putea refuza dreptul de deducere.

De asemenea, ANAF va putea extinde confiscarea, în cazul companiilor care fac comerţ cu produse accizabile şi asupra maşinilor pe care le deţin.