„Ne confruntăm cu un fenoment periculos, acela că în 2010 tot mai mulți oameni se declară dispuși să lucreze la negru sau să fie plătiți în acte cu salariul minim pe economie și restul să-l primească „la plic””, comentează Adela Râpeanu, director de comunicare al grupului Netbridge rezultatele unui studiu privind piața muncii în ultimii trei ani, dat publicității de site-ul myjob.ro (parte din Netbridge).
Pentru comparație, în alt an de criză, 2009, doar șase din zece români concepeau posibilitatea de a lucra în ilegalitate. Motivele creșterii sunt, pe de o parte, creșterea abruptă a fiscalității în ultimele luni și nivelul extrem de scăzut al salariilor (24% din respondenți afirmă că au venituri lunare de sub 600 de lei)
În ciuda repetatelor declarații oficiale sau din rândul companiilor privind iminentul dezgheț al pieței muncii pe parcursul lui 2010, în realitate, oferta de joburi a crescut cu mai puțin de o mie de locuri de muncă față de anul precedent (cu alte cuvinte, cu circa 2%).
Potrivit Adelei Râpeanu, însă, „tendința de recrutare este una ascendentă, dovadă că luna decembrie, caracterizată de obicei prin cea mai mică oferte de joburi, a reprezentat, în realitate, cea mai bună lună de anul trecut pentru candidați. Iar companiile nu au pus în joc doar joburi sezoniere, ci posturi pe perioadă nedeterminată.”
Potrivit studiului Myjob, domeniile în care s-a angajat cel mai mult în ultimul an au fost Vânzările (aflate constant pe primul loc în ultimii trei ani), IT&C, Asigurări (sector care în 2008 nu figura nici măcar în top 10 și a cărui ascensiune se datorează, după toate probabilitățile, nevoii companiilor de asigurări de a recruta în vederea impunerii obligativității asigurării locuințelor), Serviciu clienți și Ingierie/Tehnologie.
Motive de optimism, deci. Cu rezerve, însă. Așa cum spune Carmen Puia, consultant în cadrul grupului de resurse umane Adecco, „tendința de creștere a recrutărilor se va menține în 2011, dar salariile vor rămâne la un nivel similar, cu o posibilă majorare de 10-15%.”