in atelier, colacii grei de sirma se rotesc pe suporti, iar falcile puternice ale masinii apuca, lacome, metalul. Sistemul automat de tragere, taiere si capuire, da nastere unui banal material de constructie: cuiul.
Ideea de a produce cuie a icoltit i mintea celor trei actionari i urma cu cinci ani, cind la societatea siderurgica Sidermet Calan, unde lucrau, a iceput declinul. Celor trei le-a fost teama de somaj si au hotarit sa demareze propria lor afacere.
Cel mai mare sustinator al deschiderii unei mici fabrici de cuie s-a dovedit a fi subinginerul Octavian Glentoaica. in anul 1996 a fost constituita societatea cu raspundere limitata Prefal Rom SRL, care avea un capital social subscris de patru milioane de lei si trei actionari, trecuti de 40 de ani, care considerau ca pentru afaceri „niciodata nu este prea tirziu”. Cei trei asociati s-au pus repede pe treaba. „Am vazut un prospect al unei masini de cuie si procesul tehnologic mi s-a parut destul de simplu”, isi aminteste Octavian Glentoaica.
in ianuarie 1996, la Streisingiorgiu se fabricau primele cuie. Mica fabrica a necesitat o investitie de 20 milioane de lei, reprezentind masina de cuie propriu-zisa, la care s-au adaugat cheltuielile cu iregistrarea firmei. Astazi, dupa o perioada de functionare de aproape cinci ani, activul societatii este de circa 250 milioane de lei.
Mai itii a fost stabilit locul atelierului de productie. in gospodaria unuia dintre actionari a fost amenajat un garaj de 20 de metri patrati, unde a fost montata linia tehnologica: o masina de fabricat cuie, construita de Electrotimis, un strung si o masina de rectificat. Garajului
i-au fost atasate ica doua magazii pentru materie prima si cuie. Astazi, din profitul reinvestit a mai fost achizitionata o masina de fabricat cuie, i valoare de 10.000 dolari. Dar, spune interlocutorul nostru, nimeni nu mai da acest pret, din cauza caderii pietei, si aceste masini se produc doar la comanda. Societatea si-a cumparat si doua masini de transport.
in prezent, fabrica de cuie are cinci angajati, cu un salariu net de 1,5 milioane de lei lunar. Muncitorii provin din forta de munca disponibila a unei zone i care rata neoficiala a somajului depaseste 50%. Glentoaica sustine ca nu a beneficiat de nici o facilitate pentru investitii si nu a apelat la credite decit i doua rinduri, cind a imprumutat sume mici pentru materie prima si pentru a doua masina, isa crede ca recenta declarare a zonei Calan ca defavorizata ar fi un avantaj.
Cuiele se vind i Hunedoara si Timis
Materia prima, sirma speciala pentru cuie, se introduce i masina si iese sub forma de cuie. Dupa zgomot, poti numara cuiele care cad i cutie. Sirma vine de la Cimpia Turzii, unde un kilogram costa 7.700 de lei, fara TVA. Firul de sirma are grosimi cuprinse itre 1,4 si 4 mm, din care se obtin mai multe categorii de cuie, cu dimensiuni itre 16 si 120 mm.
Octavian Glentoaica, administratorul firmei, sustine ca Prefal Rom SRL este singura fabrica de cuie din Hunedoara, iar desfacerea acestora se face prin magazinele de profil din judetele Hunedoara si Timis. Pretul la care firma vinde cuiele este de 10.000 lei pe kg, fara TVA. „Afacerea a mers foarte bine, mai ales i primii doi ani, isa declinul economic national ne-a afectat si pe noi. Cererea de cuie a scazut, din cauza diminuarii puterii de cumparare”, sustine administratorul firmei Prefal.
Cel mai important proiect al actionarilor de la Prefal Rom este construirea unui nou atelier de productie, cu spatii de depozitare icapatoare, itr-o zona a orasului Calan, unde sa poata fi extinsa afacerea, tinind cont si de avantajele zonei defavorizate. „S-ar putea sa aducem utilaje din import, isa pentru asta trebuie bani de care noi nu dispunem. Am reinvestit profitul si nu am icasat niciodata dividende. De la banci nu ne permitem sa luam credite. Ne gindim ca piata este i declin si nu are capacitatea sa ne absoarba produsele”, mai spune subinginerul. El ii sfatuieste pe cei ce icep o afacere sa tina cont, i primul rind, de piata.