Pe de o parte, avem unul nou, dar vechi în același timp. Dat afară din guvernul Tudose unde activa în poziția de consilier, Eugen Teodorovici se întoarce în fotoliul oficial de ministru al finanțelor. Aceasta este, probabil, cea mai bună veste pe care ne-o oferă noul cabinet Dăncilă. Omul are înțelegerea reală atât a mediului de afaceri, cât și al birocrației care domină instituțiile statului. Iar perioada sa de ministeriat a fost una dintre cele mai apreciate din punct de vedere economic atât de businessmeni, cât și de consultanții care fac de multe ori legătura între aceștia și oficialii de la Palatul Victoria.

În organigrama noului guvern a reapărut și Viorel Ștefan, în poziția de vicepremier. El a mai fost ministru de finanțe în guvernul Grindeanu perioadă în care și-a legat numele de șarada numită „impozit pe gospodărie”. Nu am mai apucat să aflăm cum urma să funcționeze globalizarea veniturilor pe grupuri de persoane și nici care ar fi condițiile în care cineva ar trebui să devină „gospodar-șef”, că a apărut cel mai celebru brăilean al țării și a trecut ideea la „discutate și uitate”. Ștefan a fost – trebuie s-o spunem – un om cumpătat și care a încercat permanent să asigure un echilibru între entuziasmul creator al unora și posibilitățile practice. Poate tocmai de aceea el nu și-a mai regăsit fotoliul liber după debarcarea lui Grindeanu.

Peste aceștia doi, dacă e să judecăm nivelele ierarhice și nu numai, se află Darius Vâlcov, și el fost ministru de finanțe într-unul dintre cabinetele conduse de Victor Ponta. Un om extrem de competent în materie de economie – dacă este să-i dăm crezare lui Liviu Dragnea – Vâlcov are câteva tinichele mari agățate de coadă de pe vremea când era primarul municipiului Slatina. Totuși, este lesne de înțeles că nimic nu va mișca în finanțele țării fără știre sa și, probabil, fără aprobare de la șeful PSD.

Dacă nu era de ajuns, să notăm că mai există un ministru de finanțe care acționează din umbră, dintr-o clădire istorică aflată în centrul Capitalei. Acesta se află – spun cei avizați – la originea repetatelor și insistentelor referiri la necesitatea revenirii la o impozitare progresivă a veniturilor populației. Asta în ciuda evidenței remarcate de orice economist, că odată cu introducerea cotei unice au sporit încasările la buget.

 

Să-l lăsăm, deocamdată, în umbra în care se află pe cel de-al patrulea ministru de finanțe al PSD. Oricum, el nu face parte din guvern. Întrebarea care se pune, însă, este cine își va asuma deciziile privind finanțele țării, mai ales acum, într-un moment în care bombele plantate de Ionuț Mișa sub ochiul prea puțin avizat al lui Tudose au apucat deja să explodeze. Și, mai ales, cine este șeful. Cine va lua deciziile importante în acest nou guvern Dăncilă. Deși parcă o văd pe proaspăta campioană a politicii dâmbovițene recitând din Coșbuc: „Trei, Doamne, și toți trei!”

Autor: CLAUDIU ȘERBAN, director editorial Capital

Acest articol a fost publicat în numărul 5 al revistei Capital, diponibil la chioşcuri în săptămâna 5-11 februarie 2018