Conform Bloomberg şi Reuters, AstraZeneca va plăti iniţial 2,5 miliarde de dolari şi încă 1,5 miliarde de dolari când medicamentul acalabrutinib va fi aprobat de autorităţile de reglementare sau la sfârşitul lui 2018, indiferent care va fi prima, a anunţat joi compania britanică. 

Acordul include şi opţiunea prin care AstraZeneca poate cumpăra restul acţiunilor Acerta pentru aproximativ trei miliarde de dolari, după ce medicamentul va fi aprobat în SUA şi în Europa. 

Firma de biotehnologie Acerta are sedii în California şi Olanda. Medicamentul acalabrutinib ar putea genera vânzări anuale de peste cinci miliarde de dolari, conform AstraZeneca. 

Joi, acţiunile AstraZeneca au urcat cu 2,1%, la Bursa de la Londra. Anul acesta titlurile au scăzut cu 1,1%. 

Luna trecută, compania americană Pfizer Inc a anunţat achiziţionarea rivalei Allergan Plc, producătorul Botox, pentru suma de aproximativ 160 de miliarde de dolari, o tranzacţie care va crea cel mai mare producător mondial de medicamente. 

Anul trecut, Pfizer a încercat fără succes să preia producătorul britanic de medicamente AstraZeneca Plc, cu suma de aproximativ 118 miliarde de dolari. 

Preluarea Allergan de către Pfizer va da naştere unui colos farmaceutic cu o valoare de piaţă de 330 miliarde de dolari şi vânzări anuale de peste 60 de miliarde de dolari, devansând cu mult actualul număr doi de pe piaţa farmaceutică americană, Merck & Co, care realizează vânzări anuale de aproximativ 40 de miliarde de dolari. Aceasta va fi cea mai mare fuziune anunţată în acest an, devansând preluarea Plc de către Anheuser-Busch InBev, cu 107 miliarde de dolari. 

Începând din 2014, sectorul farmaceutic a trecut printr-un val de fuziuni şi achiziţii, în urma căruia marii producători de medicamente şi-au preluat rivalii mai mici, iar numărul producătorilor de medicamente generice s-a redus în urma consolidării. 

Sursa: Agerpres