Transportatorii ameninţă că, în caz contrar, vor fi reluate protestele la nivel naţional. 

"Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM – solicită ASF să respecte protocolul semnat cu transportatorii rutieri în data de 15 septembrie 2016 şi să nu încarce preţul RCA cu cheltuieli administrative de 40% în condiţiile în care cadrul legislativ european este mult mai restrictiv cu aceste costuri", se arată într-un comunicat al patronatelor menţionate transmis, marţi, AGERPRES. 

Totodată, transportatorii solicită Guvernului să nu aprobe prin Hotărâre tarifele propuse de ASF, dacă acestea sunt stabilite fără respectarea condiţiilor din protocol. 

"Întrucât ASF nu a respectat condiţiile minime obligatorii de transparenţă şi corectitudine, nu a cooptat în grupul de lucru reprezentanţii transportatorilor pentru calculul tarifelor maximale ce vor fi aplicate pe perioada de plafonare şi nici nu a publicat valorile şi datele care vor fi luate în calculul tarifelor RCA, solicităm Guvernului României sa nu adopte Hotarârea de Guvern privind valorile la care vor fi plafonate tarifele de primă maxime RCA până când ASF nu va asigura aceste condiţii", se mai arată în comunicat. 

În plus, patronatele consideră că, fără asigurarea informării privind datele statistice actualizate şi transparenţei obligatorii în această situaţie critică de către ASF, vor exista suspiciuni majore referitoare la corectitudinea calculului şi stabilirii tarifelor maximale. 

Potrivit patronatelor, din informaţiile ultimelor luni, cheltuielile administrative în cazul firmelor de asigurare care vând RCA în România se situează începând de la 17% până la maxim 40%, valoarea înregistrată de un asigurător care plăteşte chirie de 500.000 de euro pe lună unei firme din acelaşi grup. "Acest cost se reflectă direct în preţul asigurărilor RCA plătit atât de transportatorii rutieri, cât şi de orice asigurat RCA, persoană fizică", se mai arată în comunicat. 

Reprezentanţii transportatorilor reamintesc faptul că, în 15 septembrie 2016, ca urmare a discuţiilor avute cu conducerea ASF, s-au stabilit elementele care vor fi luate în considerare la calculul tarifelor de referinţă pentru poliţele RCA, în baza cărora tariful maxim a fost estimat la aproximativ 7.500 lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone. Patronatele susţin că aceste tarife pot asigura chiar profit pentru asiguratori. 

AGERPRES