Prețul mediu pentru un plin a scăzut cu 8 procente la nivel mondial în ultimele 3 luni, însă această scădere nu s-a distribuit egal pe fiecare țară în parte.
Astfel, potrivit studiului Bloomberg Gas Price Ranking care a luat în calcul prețul mediu al benzinei în 60 de țări și ”durerea” simțită de cetățeni când alimentează (se calculează la puterea medie cu cumpărare), România se situează pe locul 11 în topul națiunilor care ”suferă” cel mai mult din cauza prețului mare plătit pentru un plin de benzină, atunci când se face raportarea la venitul zilnic al unui cetățean. Altfel, după prețul propriu-zis, țara noastră se situează pe poziția 41 la nivel mondial.
În România, prețul unui gallon de benzină este de 5,71 de dolari, în scădere cu 13% față de trimestrul anterior. Bloomberg notează că România a avut una dintre cele mai semnificative scăderi a prețului, însă cu un venit mediu pe zi de 24 de dolari, țara încă ”suferă” când alimentează mașina. Ponderea veniturilor din salarii pe zi necesare pentru a cumpara un galon de benzina este de 24%.
Cum e la alții

Potrivit Gas Price Ranking, cea mai scumpă benzină se vinde în Norvegia (10,12 dolari), Turcia, Israel și Hong Kong, însă veniturile populației plasează aceste state în partea a doua a clasamentului când vine vorba de ”suferința la pompă”. La polul opus, cea mai ieftină benzină se găsește în Venezuela (0,09 dolari pe galon).
India este țara ai cărei proprietari de mașini suferă cel mai mult din cauza prețului la combustibil (5,44 dolari) pentru că și salariile medii sunt foarte mici. Venitul mediu zilnic al unui Indian este de 3,97 de dolari, astfel încât un  de cetățean trebuie să muncească 1,4 zile pentru a-și permite un galon de benzină. India este țara și cu cel mai mic consum de benzină pe cap de locuitor.