Vânzările Butan Gas au continuat să se reducă şi anul trecut, compania controlată de Veronica Guşă de Drăgan trecând, însă, pe profit. Numărul de angajaţi a scăzut şi el, de la 270 în 2011, la 200 anul trecut, afacerile diminuându-se, în acelaşi interval cu circa o treime, de la 307 milioane de euro, la 190 milioane de euro.

Butan Gas este una dintre cele mai mari companii pe distribuţia de gaz petrolier lichefiat din sudul Europei, lider în distribuţia GPL în Grecia şi Italia. Pe piaţa românească, profitul net reuşit anul trecut a fost de 17,4 milioane de lei. Compania şi-a majorat capitalul cu circa 3 milioane de lei şi a reuşit prelungirea, până la 31 decembrie 2014, a unui credit revolving luat de la Unicredit Ţiriac Banc la finele lui 2008.

Citiți și: Cea mai bogată româncă a renunțat la un sfert din angajații Butan Gas, dar a trecut compania pe profit

Butan Gas Romania este deţinută de Veroniki Holding SPA din Milano şi Propan Gas din Viena, companii controlate de Veronica Guşă de Drăgan. O investiţie de 16 milioane de euro a fost făcută, la Conţeşti, într-un terminal de gaz lichefiat. Holdingul acţionează şi în sectorul energiei eoliene, prin Verowind, iar prin societatea Romconstruct Top a construit la Constanţa un parc eolian cu o capacitate instalată de 25 MW. Investiţia a fost realizată cu fonduri proprii 45 de milioane de euro, la care s-au adăugat fonduri europene de circa 27 milioane de euro. Grupul deţine un parc fotovoltaic în Sicilia. Holdingul Veroniki Holding mai include Fundaţia Drăgan, tipografia Fed Print, Fundaţia General Ştefan Guşă, editura Nagard, radioul Nova FM, clinica medicală Veroniki Life şi galeria de artă Veroniki Art.

Citiți și: Bogații au ieșit din criză. Averea cumulată a celor 300 de milionari a crescut

Fiică a generalului Ştefan Guşă, fost şef al Marelui Stat Major al Armatei şi personaj-cheie în evenimentele din decembrie 1989, Veronica Guşă de Drăgan s-a căsătorit în 1995 cu Iosif Constantin Drăgan, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din România, fondatorul Butan Gas, care avea la acea vreme 78 ani. În 2001, Drăgan a cedat conducerea operaţiunilor grupului soţiei sale, care a devenit preşedinte executiv al ButanGas. După decesul soţului ei, în 2008, Veronica Guşă de Drăgan a devenit cea mai bogată femeie din România, având de administrat o avere de peste un miliard de dolari, care s-a redus la mai puţin de un sfert în prezent. La un an de la decesul soţului, tot businessul de familie a fost mutat într-o nouă structură – Veroniki Holding SpA .

Citiți și: EXCLUSIV: TOP 300 CAPITAL. Ion Ţiriac este cel mai bogat român