"Cred că este o reuşită a Ministerului Energiei şi a Guvernului României readucerea în discuţie a listării la bursă a Hidroelectrica. Este un semnal pentru investitori şi pentru piaţa de capital din România că Guvernul este orientat spre transparenţă şi spre performanţă în relaţia cu companiile de stat", a afirmat Petcu, citează Agerpres.

Deocamdată, proiectul pentru listarea la bursă a Hidroelectrica este în dezbatere publică, a amintit el. "Astfel că vom vorbi despre listarea propriu-zisă probabil în 2018", potrivit lui Petcu. 

Ministrul a arătat că investiţiile în cadrul companiei continuă. 

"De exemplu, din estimările companiei, până la sfârşitul acestui an va fi scos la licitaţie contractul pentru retehnologizarea hidrocentralei Vidraru, o investiţie de circa 80 de milioane de euro", a mai spus Petcu. 

La finele lunii septembrie, ministrul preciza că statul intenţionează să listeze la bursă 10% din Hidroelectrica, faţă de 15%, cum prevedea planul iniţial din 2014. 

"Am modificat procentul de la 15% la 10%, dăm o hotărâre de Guvern în acest sens. Suntem într-un ritm mai accelerat. Ne interesează această listare din două perspective. În primul rând, se pune pe piaţă această companie pentru a avea foarte clar indicii, nu doar bursieri, dar şi ceilalţi indici, în permanenţă să vedem cum evoluează compania din punct de vedere financiar şi pe piaţă", a explicat Petcu. 

În al doilea rând, a adăugat ministrul, toţi banii din această listare rămân în companie. 

"Ne dorim ca suma obţinută, din estimările noastre este destul de substanţială, să fie folosită pentru dezvoltarea companiei. Această companie a fost restructurată (…) printr-o, să spunem, o renunţare a unor investiţii în zona de mentenanţă, modernizare, retehnologizare. Aceşti trei parametri sunt foarte importanţi pentru că, la ora actuală, Hidroelectrica are o capacitate totală de producţie de 6.400 de MW şi, în realitate, nu poate să producă mai mult de 3.000 – 3.500. Înseamnă că restul de capacitate nefolosită trebuie retehnologizată, modernizată şi ea să înceapă să devină, să producă şi să aducă un plus de valoare companiei. Este primul nostru obiectiv", a declarat ministrul Energiei.