Ministrul a spus, răspunzând presei, că, din punct de vedere juridic, "mulţi sunt condamnaţi în primă instanţă şi, după aceea, achitaţi sau sunt achitaţi şi, după aceea, în apel, sunt condamnaţi", adăugând că nu doreşte să comenteze politic subiectul. 

"Toţi se află în apel şi există ceea ce toată lumea ştie: prezumţia de nevinovăţie. E adevărat că la unii cu nume mai sonore se pune în discuţii, alţii trec neobservaţi", a declarat ministrul Tudorel Toader. 

Ministrul Justiţiei a menţionat că a aflat de la televizor despre condamnarea liderului PSD, Liviu Dragnea.

"Am văzut şi eu "condamnă la…". Şi atât. Ca să emiţi o părere cât de cât avizată trebuie să cunoşti mai întâi şi motivarea. Măcar considerentele acelea, pe care eu nu le-am văzut. Am auzit că doi judecători au făcut majoritatea spre condamnare, că unul a făcut opinie separată, că nu au luat în considerare decizia Curţii Constituţionale, decizie la care am participat pentru că eram încă judecător la Curtea Constituţională", a afirmat ministrul Tudorel Toader. 

El a apreciat, totodată, că "o decizie a Curţii Constituţionale nu poate fi neglijată, nu poate să nu fie luată în considerare, chiar dacă legiuitorul nu pune de acord textul (legii-n.r.) cu decizia Curţii". 

"În momentul în care se publică decizia, textul se suspendă. În 45 de zile, dacă legiuitorul nu pune de acord, textul nu se mai aplică. Aici, decizia cu privire la abuz a fost una interpretativă. Nu a fost una de admitere pur şi simplu, de interpretare, în sensul că, constituţional – repet, eram judecător – în măsura în care neîndeplinirea obligaţiei se referă la o obligaţie prevăzută în lege sau o ordonanţă de urgenţă, nu în orice act normativ indiferent de ierarhia de nivelul lui. Nu cred că un judecător nu ia în considerare o decizie a Curţii Constituţionale", a declarat ministrul Justiţiei Tudorel Toader.