„Măsura PSD de a-l înlocui pe Grindeanu (premierul Sorin Grindeanu, n.r.) va reorienta atenţia asupra competenţei şi eficacităţii Guvernului, în special în ceea ce priveşte sustenabilitatea politicilor sale fiscale pro-ciclice şi încercărilor de dezincriminare a anumitor infracţiuni de corupţie. Deşi este şocant ca un partid de guvernământ să-l înlocuiască pe prim-ministru abia după şase luni de mandat, firmele româneşti, consumatorii şi investitorii au fost pregătiţi pentru acest tip de instabilitate politică de la declanşarea protestelor de masă din februarie. În sprijinul acestui punct de vedere, prima de risc pentru România (Romanian sovereign credit default swap rates) deşi este mai mare decât în septembrie 2016 rămâne cu mult sub nivelul anterior anului 2015. Din aceste motive, nu ne aşteptăm la un impact semnificativ asupra nivelului robust al creşterii economice actuale, care ne aşteptăm să atingă un vârf în acest an şi să încetinească în 2018, în principal datorită faptului că economia se confruntă cu constrângeri de capacitate”, a spus Maximilien Lambertson. 

Acesta afirma că economia României ar urma să crească în acest an cu 4,2% şi cu 3,6% în 2018. 

„Leul s-a depreciat uşor faţă de euro astăzi (joi n.r.), pe fondul ştirilor care au ieşit de la Guvern. Am putea vedea deprecieri moderate în acest an, determinate de incertitudinea din jurul politicii fiscale şi de adâncirea deficitul de cont curent pentru a satisface cererea internă în plină expansiune, dar ne aşteptăm ca cel mai probabil leul să se aprecieze faţă de euro decât să existe o scădere accentuată determinată de riscul politic”, a menţionat Lambertson. 

PSD şi ALDE au decis miercuri să retragă sprijinul politic acordat Guvernului condus de Sorin Grindeanu, invocând performanţele slabe ale Cabinetului, hotărâre în urma căreia miniştrii şi-au depus joi demisiile la Secretariatul General al Guvernului. Premierul Sorin Grindeanu a anunţat că va renunţa la funcţie imediat după demisia liderului PSD, Liviu Dragnea.

AGERPRES