Conform datelor generate de Analize Imobiliare,  platforma de analize şi rapoarte de piaţă dezvoltată de imobiliare.ro, la solicitarea Capital, cele mai abrupte ieftiniri au avut loc în zone precum Rahova şi Berceni, unde preţul mediu actual variază între 240 şi 280 de euro/mp, cu până la 40% mai mic decât în anul anterior.
Scăderi importante de preţ, de până la 30%, s-au mai înregistrat şi în zonele Drumul Taberei, Bucureştii Noi, Militari, şi Prelungirea Ghencea, unde preţul mediu actual se învârte în jurul a 300-350 euro/mp.

Nivelul scăzut al preţului la terenuri a determinat majoritatea proprietarilor să amâne vânzarea portofoliilor. Însă, anul 2012 se anunţă a fi preponderent marcat de disponibilitatea proprietăţilor deţinute de instituţiile financiare, care au intrat în posesia lor în urma lichidării investitorilor finanţaţi. Tranzacţiile vor defini, astfel, punctul de jos al preţurilor terenurilor, iar investitorii vor profita de acest lucru, se menţionează în cel mai recent raport de piaţă al CBRE România.

Discrepanţe între preţuri

Diferenţele între trenurile ieftine şi cele scumpe, din aceleaşi zone, pot fi de până la şase ori. Spre exemplu, preţul mediu al terenurilor ieftine din zona Berceni este de 80 euro/mp, în timp ce media loturilor scumpe ajunge la 470 euro/mp. O situaţie similară, dar cu o diferenţă de numai trei ori mai mare se înregistrează şi în Pantelimon, unde preţul mediu al terenurilor ieftine este de 60 euro/mp, în timp terenurile scumpe sunt scoase pe piaţă cu 200 euro/mp.
Zona cea mai fierbinte a Capitalei rămâne Kiseleff-Aviatorilor, unde se raportează cel mai mare preţ mediu, de 2.000 de euro/mp. În această zonă diferenţa dintre preţul mediu al loturilor ieftine şi preţul mediu al loturilor scumpe este de peste 1.000 de euro/mp. La nivel central, care acoperă zonele Kiseleff-Aviatorilor, Victoriei-Romană-Universitate, Cotroceni, Dorobanţi-Floreasca, Dacia-Eminescu şi Herăstrău-Nordului, preţurile au stagnat sau, în unele cazuri, au scăzut uşor cu 5%, pe parcursul anului trecut.
Conform unei analize realizate de Capital, volumul tranzacţiilor cu terenuri mari din 2011 a depăşit uşor 55 de hectare, iar valoarea totală a celor mai importante achiziţii a ajuns la circa 68 de milioane de euro. Apetitul investitorilor pentru astfel de plasamente s-a înjumătăţit faţă de 2010, când s-au tranzacţionat peste 100 hectare numai în Bucureşti şi împrejurimi, la o valoare totală de aproximativ 100 mil. euro. Anul de vârf al tranzacţiilor cu terenuri a fost 2007, cu un volum tranzacţionat de peste 230 mil. euro.
Explozia imobiliară din anii 2007/2008 a creat o adevărată frenezie pe piaţa terenurilor. O serie de dezvoltatori au cumpărat sute de hectare pentru proiecte viitoare, care între timp au fost abandonate. Pe umerii acestor investitori apasă zilnic povara creditelor accesate pentru asigurarea acestor locaţii care nu generează niciun venit.

Click pe poză pentru mărire