Dupa ce italienii si spaniolii au dat startul afacerilor cu terenuri agricole acum circa doi ani în Transilvania, acestea au ajuns să aibă o cotă importantă în piaţă pentru că tot mai mulţi investitori isi indreapta atentia în această direcţie.

Chiar daca, in general, preturile de pe piata au crescut foarte mult in ultimii ani, diferenţa de preţ dintre loturile agricole din Romania (cu o medie naţională de 2.000 de lei/ha) şi celelalte state din Uniunea Europeană (6.000 de euro/ha) este foarte mare.

In Ilfov sunt scoase la vânzare cu preţuri de minimum un euro/mp, adică 10.000 de euro/ha. Aici poţi cumpăra câteva sute de hectare la un loc lângă un drum naţional asfaltat. “Viitoarea Zonă Metropolitană Bucureşti este interesantă pentru investitori datorită faptului că în timp va cuprinde o suprafaţă foarte mare de teren care va fi trecuta în intravilan si ca atare vor deveni construibile. Un alt stimulent este oferit de ministrul Transporturilor care a declarat că viitorul aeroport al Capitalei va fi construit la Adunaţii Copăceni. Acesta va ridica preţurile terenurilor din vecinătate. În plus, intră în calcul o altă investiţie importantă a statului care va mări cota proprietăţilor, adusă în actualitate de primul ministru. Într-o declaraţie publică acesta a susţinut continuarea execuţiei canalului care va face din Capitală port la Marea Neagră”, explica Daniel Căpitanu, departamentul terenuri din EuroMetropola.

În restul ţării terenurile arabile sunt tranzacţionate la hectar, existând investitori care compactează tot mai multe dintre ele. Cei care cumpără sunt împărţiţi în două tabere în funcţie de motivaţie: comercializare ulterioară pe parcele pentru case şi compactare pentru agricultură.

Sursa: EuroMetropola