Tarifele mesajelor text transmise prin intermediul reţelelor mobile în regim de roaming în UE vor scădea, de la 1 iulie, cu 60%, iar serviciile de internet mobil în roaming se vor ieftini cu 40%, potrivit unui proiect de lege care urmează să fie adoptat miercuri de Parlamentul European (PE).

Plafonul pentru tarifele mesajelor text (SMS) în roaming va coborî la 11 eurocenţi pe mesaj fără taxe, faţă de preţurile actuale de 28 cenţi, informează Mediafax.

Totodată, operatorii de comunicaţii mobile vor putea percepe un tarif de maximum un euro pentru un megabyte de date descărcate de pe Internet în regim de roaming, faţă de nivelul actual de 1,68 euro.

Noile limitări vor intra în vigoare la 1 iulie, iar proiectul de lege este procesat cu o viteză record de legislativul UE, în ajunul alegerilor europarlamentare din iunie.

Măsurile extind, de asemenea, plafoanele de preţuri introduse în 2007 pentru apelurile de voce în roaming cu trei ani, până în 2012. Iniţiativa iniţială, care a introdus tarifele de referinţă pentru apelurile de voce, nu a cuprins mesajele text şi traficul pe internet.

Ulterior, comisarul european pentru telecomunicaţii, Viviane Reding, a introdus o nouă propunere, pentru a plafona tarifele mesajelor text şi nagivării pe internet în roaming şi pentru a extinde perioada de valabilitate a limitelor impuse apelurilor.

PE şi statele membre UE au ultimul cuvânt de spus înainte de introducerea noii legislaţii, însă au ajuns deja la un acord informal în martie şi pachetul urmează să treacă miercuri de legislativ.

Forul GSM Association, care reprezintă principalii operatori telecom, susţine că măsura nu este necesară, deoarece tarifele sunt deja în scădere.

Sursa: Mediafax