Retrocedarea domeniului a avut loc în 2006, pe mandatul de premier al lui Călin Popescu Tăriceanu. Procurorii anticorupţie au început verificările după ce corpul de control al primului ministru a pus la îndoială memorandumul de înţelegere între guvern şi regele Mihai, reclamând că decizia de punere în posesie nu respectă prevederile legale. Reprezentanţii guvernului Boc susţin că împroprietărirea regelui Mihai, inclusiv cu drumurile şi aleile de acces, generează probleme.
"Mă surprinde această chestiune. Nu văd ce rol are DNA aici. Retrocedarea proprietăţii către familia reală a castelului Peleş s-a făcut în nişte condiţii aparte. Mai mult, Ministerul Culturii a fost cel care a iniţiat acest proces nu a dat aviz împotrivă, nici pomeneală. Iar eu ca prim-ministru am fost ade acord şi nu vreau să mă dezic de această acţiune. Deci proprietatea a fost redată proprietarilor de drept, atenţie, castelul rămânând în circuitul public", a declarat fostul premier Călin Popescu Tăriceanu în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3.
"Sper să fie o aiureală pe care s-o facă uitată ca să nu ne facem de râs", adaugă acesta.

Făcând referire la drumurile și aleile de acces, Tăriceanu a spus că "există o singură clădire care n-a fost retrocedată. Este una din aripi. Eu nu cunosc bine topografia acestei proprietăţi. Există o aripă construită în perioada comunistă. S-a adăugat. Şi aceea n-a fost retrocedată familiei regale. Eu am fost acum două săptămâni la Peleş şi toată lumea circulă bine, e acces liber".