În trecut, salariile din Norvegia erau publicate într-o carte. O listă cu veniturile, activele sau taxele plătite se găsea pe un raft într-o biblioteca publică. În ziua de azi, informaţia se găseşte online, la câteva clickuri distanţă. Această schimbare s-a produs în 2001 şi a avut impact imediat.

„A devenit o distracţie pentru mulţi”, a spus Tom Staavi, un fost editor al cotidianului VG. „La un moment dat puteai afla cât câştigă prietenii tăi de pe Facebook doar logându-te. Era ridicol”, a adăugat el.

Transparența este foarte importantă, mai ales că norvegienii plătesc un impozit pe venit mai ridicat, 40,2% față de 33,3% cât plătesc cei din Marea Britanie, de exemplu, în timp ce media pe UE este 30,1%.

 „Când plătești atât de mult, trebuie să știi că toți ceilalți o fac și că banii merg către ceva rezonabil”, a precizat Staavi. „Trebuie să avem încredere atât în sistemul fiscal, cât și în sistemul de securitate socială”, a punctat el.

 Iar acest principiu a depășit problemele care pot fi cauzate de invidie. De fapt, la cele mai multe locuri de muncă oamenii știu cât câștiga colegii lor chiar fără să fie nevoie să se intereseze. Salariile din multe domenii sunt stabilite prin acorduri colective, iar diferențele de salarizare sunt puține.

În ultimii ani au intervenit niște schimbări, iar acum pentru a accesă site-ul web respectiv trebuie să folosești numărul național de identificare.

„Din 2014, e posibil să afli cine a căutat informații despre tine”, a explicat Hans Christian Holte, șeful autorității fiscale din Norvegia.

De atunci a scăzut și numărul celor care se interesau de veniturile cunoștințelor lor.

În Norvegia există trei milioane de contribuabili, dintr-un total de 5,2 de milioane de locuitori. În anul anterior introducerii acestor restricții, autoritatea fiscală din Norvegia a înregistrat 16,5 milioane de căutări, iar acum sunt în jur de două milioane de căutări pe an.

 Într-un sondaj recent, 92% dintre respondenți au declarat că nu au căutat informații despre salariile celor pe care îi cunosc.