De asemenea, cu excepţia citricelor şi a altor fructe exotice, majoritatea fructelor consumate vor fi cultivate în Rusia, a anunţat Alexander Tkachev cu ocazia reuniunii miniştrilor Agriculturii din G20 care se desfăşoară zilele acestea în China, scrie Agerpres.

'Ne-am propus o serie de obiective ambiţioase. Producţia noastră agricolă a crescut cu 17% anul trecut comparativ cu 2014, depăşind pentru prima dată 76 miliarde de dolari. Avem o agricultură modernă şi ferme care pot concura cu companiile occidentale', a spus Alexander Tkachev. Potrivit acestuia, creşterea producţiei în domenii precum cereale şi carnea de pui va permite Rusiei să acopere necesarul intern şi în acelaşi timp să îşi majoreze exporturile. Tkachev a subliniat că în ultimii 10 ani volumul exporturilor ruseşti de cereale a crescut de aproape trei ori, ajungând la 30 milioane de tone, în timp ce producţia de carne de pui a crescut cu trei ori.

Accentul pus de autorităţile ruse pe auto-suficienţă vine într-un moment de criză economică şi de creştere a tensiunilor diplomatice între Kremlin şi alte state. Preţurile produselor alimentare în Rusia au crescut semnificativ după ce Kremlinul a introdus un embargou pentru alimentele produse în ţările care au introdus sancţiuni Rusiei după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014. La finele lunii trecute, premierul rus Dmitri Medvedev declara că acest embargou ar putea fi prelungit până la sfârşitul lui 2017.

Anul trecut, Produsul Intern Brut al Rusiei a înregistrat o contracţie de 3,7%, în timp ce deprecierea rublei a dus rata anuală a inflaţiei la 12,9% iar salariul real al ruşilor s-a contractat cu 9,5%. Potrivit datelor Nielsen Consumer Confidence Index, aproximativ 52% dintre ruşi au trecut la produse alimentare mai ieftine din cauza inflaţiei şi a altor presiuni economice.