Egiptul caută modalităţi de a-şi revigora finanţele şi de a readuce investiţiile străine care au părăsit ţara după revoltele din 2011. Autorităţile au adoptat în acest scop o serie de reforme drastice, în baza unui acord cu FMI în valoare de 12 miliarde de dolari lansat la sfârşitul lui 2016.

Potrivit noii legi, străinii care fac un depozit de şapte milioane de lire egiptene sau echivalentul în valute străine vor avea opţiunea de a primi cetăţenia, dacă predau depozitul către trezoreria publică după cinci ani.

Şeful comisiei parlamentare pentru apărare şi securitate naţională, generalul Kamal Amer, a explicat că noile prevederi se adaugă recentelor amendamente la legislaţia privind investiţiile care le oferă stimulente străinilor pentru a investi în Egipt. El a precizat că străinii care dobândesc cetăţenia nu vor beneficia de drepturi politice decât după cinci ani şi vor avea nevoie de zece ani pentru a putea candida la alegeri sau pentru a putea fi numiţi într-un for reprezentativ. La rândul lor, soţii sau soţiile şi copiii vor putea dobândi cetăţenia Egiptului doar dacă au reşedinţa în această ţară, a menţionat oficialul egiptean.

Nu este clar pentru moment ce avantaje economice ar obţine un străin odată cu cetăţenia Egiptului, întrucât restricţiile impuse proiectelor de investiţii străine în această ţară sunt deja foarte limitate. Totuşi, de pildă, străinii nu pot deţine terenuri agricole şi alte proprietăţi în Peninsula Sinai, unde armata egipteană a lansat în februarie o vastă operaţiune împotriva grupării islamiste Statul Islamic. AGERPRES