Manevrele anuale Ulchi Freedon constau în special într-o simulare pe calculator timp de două săptămâni, dar ele mobilizează totuşi 50.000 de militari sud-coreeni şi 30.000 de militari americani.

În fiecare an, acestea provoacă o creştere a tensiunii în peninsulă. În acest an, ele intervin într-o perioadă de mare crispare intercoreeană, notează France Presse.

După mai multe luni de tiruri nord-coreene cu rachete, consecutive celui de-al patrulea test nuclear al Phenianului în ianuarie, unii experţi consideră că relaţiile intercoreene nu mai sunt la fel de tensionate ca în anii 1970.

Nervozitatea a crescut însă în urma unui recent val de dezertări din Nord, cea mai emblematică fiind anunţată săptămâna trecută, a nr.2 al Ambasadei Coreii de Nord în Marea Britanie.

Preşedintele sud-coreeană, doamna Park Geun-Hye a avertizat luni împotriva riscului unei riposte nord-coreene după aceste dezertări. "Este foarte posibil ca Phenianul să comită atentate şi provocări pentru a împiedica orice agitaţie internă, pentru a descuraja orice altă dezertare şi pentru a crea dezordine în societatea noastră", a declarat dna Park într-o reuniune a cabinetului său.

Un responsabil al Ministerului sud-coreean al Unificării a presupus că Phenianul ar putea căuta să-i asasineze în Coreea de Sud pe transfugi şi pe militanţi care îi sunt ostili.

Şefa statului sud-coreean a afirmat că armata ţării sale este în stare de alertă şi 'va riposta viguros' la orice acţiune ostilă.

Manevrele Ulchi Freedom se desfăşoară după un scenariu complex al unei presupuse invazii nord-coreene.

Washington-ul şi Seulul afirmă că obiectivul lor este pur defensiv, dar Phenianul consideră aceste manevre drept provocare.

Într-un comunicat, Armata populară coreeană a indicat că unităţile postate la frontieră sunt "complet pregătite să lanseze lovituri preventive de represalii împotriva tuturor forţelor ofensive inamice implicate".

Cea mai mică încălcare a suveranităţii teritoriale nord-coreene în timpul acestor manevre va face ca sursa acestei provocări să fie transformată 'într-o grămadă de cenuşă de o lovitură preventivă nucleară în stil coreean', adaugă un purtător de cuvânt al armatei nord-coreene.

Ministerul sud-coreean al Unificării şi-a exprimat regretul faţă de tonul agresiv al comunicatului, îndemnând Nordul să evite orice fel de provocare.

Phenianul este obişnuit cu acest tip de ameninţare, dar experţii consideră că riscul unei erori sau a unui incident involuntar – care ar putea avea consecinţe militare dramatice – este mai ridicat din cauza închiderii în ultimele luni a tuturor canalelor de comunicare intercoreene.

Regimul nord-coreean a întrerupt la începutul anului cele două linii de comunicare care existau cu Seulul, vizând armata şi guvernul.

În iulie, Coreea de Nord a închis ultimul canal direct de comunicare cu Washingtonul, încetând toate contactele sale cu guvernul american prin misiunea nord-coreeană la ONU.

Răspunsul internaţional la testul nuclear din ianuarie a subliniat izolarea diplomatică a Coreii de Nord, căreia i s-a impus o nouă serie de sancţiuni susţinute chiar şi de China, principalul aliat al Phenianului.

Coreea de Nord nu s-a lăsat deloc impresionată de aceste sancţiuni, al căror impact economic este real, iar unii analişti se tem de o demonstraţie de forţă nord-coreeană după seria de dezertări.

Dezertarea diplomatului Thae Yong-Ho, aflat la post în Londra, a constituit un grav afront pentru Phenian şi una din cele mai mari capturi pentru Coreea de Sud.

Potrivit mai multor experţi, Thae Yong-Ho aparţinea elitei diplomaţiei nord-coreene şi urmează să fie o sursă de informaţii de prim rang despre actuala conducere nord-coreeană.

Agenţia oficială nord-coreeană KCNA l-a prezentat luni ca fiind o "putreziciune umană", un "criminal" care a deturnat bani, a violat un minor şi a spionat în favoarea Seulului. AGERPRES