Probabil, cei mai mulți, ca dealtfel majoritatea antreprenorilor tailandezi, ar fi dorit ca Partidul Democrat să se mențină la putere, însă faptul că victoria a fost clară și de necontestat a fost o ușurare, fiind înlăturat astfel riscul unor eventuale dispute, proteste și chiar violențe.
În plus, existența unui guvern puternic îmbunătăţește condițiile necesare dinamizǎrii economiei, mai degrabǎ decȃt unul slab. Mai puţin clar decât rezultatul alegerilor, rǎmȃne ȋnsǎ politica viitorului guvern.
Ca parte a efortului de a atrage cât mai mulţi alegători de partea sa, partidul care a câştigat alegerile a previzionat o serie de cadouri electorale – printre care majorarea salariului minim cu 40%, o reducere drastică a taxelor corporatiste, şi o prelungire a perioadei de acordare a subvențiilor pentru diesel.
Toate aceste implică o sumǎ considerabilă de bani şi ar putea afecta finanțele publice tailandeze, ȋn prezent foarte sǎnǎtoase. Pe de altǎ parte, astfel de măsuri sunt de natură să stimuleze economia naţională și mai mult, ar putea genera, în următorii ani, enorme presiuni inflaţioniste şi o supraîncălzire a economiei.
Există, de asemenea, semne de întrebare cu privire la ceea ce va face noul guvern şi liderii politici total lipsiți de experienţă pentru reconciliere politică ȋntr-o țarǎ foarte divizatǎ. Este nevoie de atenţie şi prudenţă. Victoria electorală confortabilǎ nu poate ascunde faptul, cǎ ȋn spatele noului guvern se aflǎ în primul rând populaţia ruralǎ, în timp ce inima politicǎ şi economicǎ a Tailandei din Bangkok a votat din nou pentru Partidul Democrat. O reconciliere rapidǎ ar putea, datoritǎ corupţiei şi abuzului de autoritate pe care Thaksin le-a condamnat alǎturi de confiscarea proprietǎților sale ȋn valoare de miliarde, conduce la ȋntoarcerea protestatarilor pe străzile din Bangkok.
De asemenea, investitorii şi oamenii de afaceri așteaptǎ cu nerǎbdare numirea viitorilor miniştri.
Vor mai trece probabil cȃteva luni, până când va exista o situație mai clarǎ cu privire la toate aceste aspecte, iar ȋn tot acest timp actorii de pe piața de acțiuni tailandezǎ s-ar putea comporta rezervat. După ce, ȋn trecut, au fost supraevaluate, pe termen scurt acțiunile tailandeze tind spre o evaluare neutrǎ. La final, considerǎm cǎ perspectivele pe termen mediu pentru ţară şi piaţa de acțiuni tailandeză rămân pozitive, cu condiția ca noul guvern sǎ nu facǎ greseli economice sau politice.