Competiţia a fost dedicată roboticii de precizie la scară micrometrică şi a reunit universităţi şi centre de cercetare din întreaga lume. menționează Agerpres.

''Concursul a avut loc în perioada 16-19 mai 2016, la Waterfront Congress Centre în Stockholm, Suedia şi a fost organizat în cadrul ICRA 2016 (International Conference Robotics and Automation – https://icra2016.org/), cel mai mare eveniment anual din domeniul roboticii, care a reunit 2.400 de participanţi din toată lumea. Manifestarea s-a desfăşurat sub egida institutului IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) şi a Societăţii de micro şi nanorobotică (RAS-MNRA)'', se precizează în comunicatul Universităţii Valahia. 

Obiectivele concursului de microrobotică au constat în dezvoltarea de soluţii inovative la scara mică, dedicate viitoarelor aplicaţii biomedicale şi nanotehnologiilor. Aplicaţiile vizează domeniul biomedical cum ar fi manipularea şi sortarea de celule, chirurgia minim invazivă sau asamblarea de structuri la scară micro şi nanometrică. 

Echipa Universităţii Valahia din Târgovişte (UVT România) a câştigat prima şi cea de-a treia probă, iar în a doua probă a terminat pe poziţia a doua. Participarea acesteia a constat în realizarea unui dispozitiv microrobotic de 220 micrometri, ceea ce reprezintă mai puţin de un sfert de milimetru. 

Conform reprezentanţilor universităţii târgoviştene, prima probă în concurs a fost denumită ''control automat'' şi a constat în parcurgerea unor traiectorii de tip cerc, triunghi şi dreptunghi în mod automat (fără intervenţie umană) cu o precizie extrem de ridicată, folosind tehnici de recunoaştere de imagini, sub microscop. Proba a doua a fost ''micro-asamblare'', constând în introducerea pe un canal microfluidic (0.75 mm lăţime) a mai multor elemente triunghiulare, într-un interval de 2 minute şi asamblarea lor ordonat. Această probă a evidenţiat practic capacitatea de control a microrobotului, cât şi utilitatea sa în posibile operaţii de chirurgie minim invazivă în canale sangvine. Proba a treia a fost ''soluţii inovatoare'' şi a constat în evidenţierea noutăţii şi utilităţii ansamblului format din microrobot şi sistemul de comandă şi control. 

''Echipa UVT România a fost formată din: conf. dr. ing. Ioan Alexandru Ivan, conf. dr. ing. Florin Dragomir, CS. dr. Ioana Daniela Dulamă, ACS. drd. ing. Ion Valentin Gurgu, ACS. drd. ing. Ioan Alin Bucurică, masterand ing. Nicolae Gabriel Rădulescu. Echipa mai are în palmares o reuşită notabilă la acest concurs, desfăşurat anul trecut la Seattle, Statele Unite ale Americii. Prin participarea la acest concurs în anul 2015, echipa noastră a obţinut, de asemenea, premiul I, fiind o premieră pentru o universitate din România (atât participarea cât şi premiul obţinut)'', se mai arată în comunicatul Universităţii Valahia.