'Un mare avantaj pe care îl are România este poziţia sa în regiune şi forţa de muncă bine pregătită. Acest lucru ne face foarte competitivi şi ne poziţionează ca pe un jucător important pentru companiile care doresc să externalizeze activitatea lor în ţările vecine', spun realizatorii studiului.

Angajaţii IT din România calificaţi în sectoarele desemnate sunt scutiţi de impozitul pe venit, ceea ce face sectorul IT extrem de competitiv în comparaţie cu alte economii din ECE, se arată în studiul 'Riscuri şi oportunităţi de afaceri în Europa Centrală şi de Est', comandat de TMF Group. În regiune, România se afirmă ca o ţară atractivă pentru nearshoring de servicii.

Studiul consideră că mediul de afaceri pentru IMM-uri se consolidează în mai multe ţări din Europa Centrală, în special în Republica Cehă, Ungaria, Polonia şi Slovacia. Cu toate acestea, companiile se confruntă în continuare cu provocări în mediile administrative, fiscale şi de reglementare. Dezvoltarea economică în regiune va fi condusă tot mai mult de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri), care vor continua să depăşească zona euro şi cadrul mai larg al UE.

 

În România, întreprinderile mari au fost, conform raportului, principalii factori de creştere în industrie şi servicii, în timp ce sectorul afacerilor mici, grav afectat de criză economică din 2008-2009, s-a recuperat mai lent decât în alte ţări din ECE.

 

Companiile care îşi extind afacerile în regiunea ECE vor să beneficieze de nivelul în general stabil de creştere economică şi de nivelurile de impozitare a profitului, care sunt mai mici decât în majoritatea ţărilor din Europa de Vest. Ţările din Europa de Sud-Est (Bulgaria, Croaţia, Serbia şi Slovenia) sunt casa a aproape 20 de milioane de persoane în total, iar afacerile internaţionale caută locaţii cu potenţial nou de creştere.

 

Companiile se aşteaptă ca aceste pieţe să crească, punând Bulgaria şi Serbia în topul primelor 10 ţări cu o creştere organică aşteptată în 2015.

 

'Cu o marte parte a Europei şi a pieţelor globale încă neperformante în 2013-2015, miezul regiunii ECE a început să se ridice considerabil şi, datorită unui mini-raliu în zona euro şi a extinderii acordării de credit din partea băncilor, consumatorii au început, de asemenea, să cheltuie mai mult. Creşterea relativă a cifrelor economice s-a redus în lunile recente aşa cum şi ciclul de creştere s-a temperat. Dar, aşa cum companiile caută creşterea pentru a compensa pentru pieţele slabe în general, s-a dovedit că regiunea ECE oferă un grup mic şi drăguţ de pieţe. Atunci când grupezi principalele pieţe din ECE împreună, vei avea o populaţie solidă şi o gamă de diferite tipuri de pieţe şi segmente de consumatori de penetrat. În general, această veste bună nu a fost reflectată în aceeaşi măsură în Europa de Sud-Est, cu excepţia României', spun realizatorii studiului.

 

În timp ce ţările din Europa Centrală şi România afişează numere pozitive, conform studiului, Europa de Sud-Est încă este în urmă la creştere şi mărime, dar oferă o oportunitate mai mare. AGERPRES