„În urma analizei răspunsurilor la întrebarea <<opiniile şi sugestiile tale sunt importante la actualul loc de muncă?>> am realizat că în cadrul organizaţiilor sunt ascultate şi luate în considerare ideile a doar 41% dintre angajaţii români.
Astfel, au răspuns <<da,sugestile mele sunt ascultate şi sunt luate în considerare>>  40,55% dintre respondenţi, <<părerile mele sunt auzite, dar de cele mai multe ori sunt ignorate>> 35,02%, <<nu, opiniile mele nu sunt ascultate>> au spus 15,75% dintre intervievaţi, iar  8,68% dintre aceştia nu işi fac cunoscute punctele de vedere”, se arată într-un comunicat BestJobs.ro.
Peste 44% dintre respondenti sunt din Bucureşti, 43% au vârsta cuprinsă între 25-35 ani şi 37% deţin studii postuniversitare.
Femeile îşi spun părerea
Angajatii femei îşi transmit opiniile şi sugestiile într-o proporţie mai ridicată faţă de angajaţii bărbaţi, aproximativ 61% dintre cei din urmă au afirmat că nu îşi fac cunoscut punctul de vedere spre deosebire de doar 39% dintre femei. Distribuţia pe sexe în cazul celorlalte răspunsuri este echilibrată.
“Comunicarea este crucială pentru succesul organizaţiei, ea fiind prima responsabilitate a managerului. Ignorarea opiniilor sau lipsa totală de exprimare a acestora sunt problemele reale ale comunicării, prezente în continuare la peste jumătate dintre angajaţii români, potrivit acestui sondaj.
Cultura organizaţională a firmei ar trebui să creeze un mediu în care angajaţii de la toate nivelurile să se simtă liberi să îşi împărtăşească opiniile şi sugestiile în mod deschis. Astfel, atenţia se dirijează către construirea încrederii, stimularea implicării şi încurajarea feedback-ului” a declarat Adela Grama, specialist HR BestJobs.
Sondajul a fost efectuat la nivel naţional, pe un eşantion de 1.302 utilizatori, pe pagina de candidaţi şi pe pagina BestJobs de pe Facebook. Acesta face parte dintr-o serie de sondaje BestJobs ce măsoară opinia utilizatorilor într-o varietate de subiecte legate de locul de muncă, economie şi cariera. Acest sondaj nu este ştiinţific şi reflectă doar opiniile utilizatorilor participanţi.
BestJobs este serviciul de recrutare preferat de companiile şi utilizatorii din România, Bulgaria, Serbia şi Moldova. În acest moment, site-ul găzduieşte peste 1,8 milioane de CV-uri active în baza de date şi are peste 70.000 de companii client.