Cum se face că, deși o treime dintre resursele balneare ale Europei se află în România, nu știm să ne promovăm, nu avem o strategie clară pentru investiții? În toată această poveste, o mână de investiori au scos la lumină câteva locuri, le-au dat o față nouă și au adus creștere de turiști. Numai în 2017 am asistat la un plus de 20% pentru vânzări în zonele dezvoltate, arată datele din piață. Iar dacă în trecut turismul balnear era asociat cu vârsta a treia, astăzi se observă o creştere a numărului familiilor cu copii şi a celor veniţi, în general, pentru prevenirea unor boli, dar şi pentru relaxare. Cu alte cuvinte, vorbim de mai multe staţiuni în care turiştii se pot bucura de resurse naturale extrem de generoase cu efect terapeutic: ape minerale şi termale, nămoluri terapeutice, saline. Potrivit reprezentanților ANAT, dacă am avea la vânzare trei hoteluri Lotus în Băile Felix, le-am vinde fără probleme, turiștii fiind atrași de hotelurile de la 3 stele în sus. 

Felix, o destinație de top

 

Stațiunea Băile Felix este una dintre cele mai căutate, pe toată durata anului grație instalațiilor moderne și diversității ofertei de petrecere a timpului liber. Facilităţile existente aici permit tratarea în condiții optime a multor afecţiuni, bazele medicale dispunând de instalaţii performante pentru electroterapie, hidroterapie, aerosoli, masaje, împachetări cu parafină şi alte operaţiuni specifice tratamentelor balneare. Acest loc permite şi efectuarea unui turism de relaxare, ștrandul Apollo având bazine pentru înot, bazine cu apă termala și hidromasaj de relaxare, topogane cu apă, șezlonguri și numeroase terase. Totodată, piscinele hotelurilor Internațional, Termal și President sunt la standarde internaționale și oferă o oază de relaxare indiferent de anotimp. Prețul pentru o noapte de cazare începe de la 60 de lei de persoană, la hotelurile de două sau trei stele și poate ajunge la peste 300 lei de persoană pe noapte, la hotelurile de cinci stele, potrivit agențiilor de turism. Bineînțeles că pensionarii beneficiază de pachete speciale. În același timp, tichetele de vacanță au un rol important pentru creșterea veniturilor.

Băile Herculane, patrimoniu istoric

 

 

Băile Herculane, deși este una dintre cele mai cunoscute staţiuni de tratament balnear din ţara noastră, se poate lăuda în prezent doar cu două-trei hoteluri, insuficiente pentru potenţialul pe care îl are. Paradoxal, staţiunea care altădată atrăgea cel mai mare număr de turişti, este astăzi între cele mai sărace în investiţii. În industria românească de turism, Herculane a fost întotdeauna comparată cu staţiunea Karlovy Vary (Cehia). Deși cele două seamănă foarte mult, fiind singurele din Europa care au apă termală cu sulf coloidal, stațiunea cehă aduce anual încasări de sute de milioane de euro, în timp ce la Băile Herculane vin din ce în ce mai puțini turiști. Totuși, această stațiune oferă în continuare posibilităţi de tratament prin băile termale şi instalaţiile speciale pentru terapie. Potrivit ofertelor agențiilor de turism, prețul pentru o noapte de cazare începe de la 53 de lei de persoană și poate ajunge până la 105 lei pe noapte, la hotelurile de două sau trei stele.

Sovata, recunoscută internațional

 

O altă stațiune renumită este Sovata, un loc potrivit inclusiv pentru familiile cu copii. Aici se află și singurul centru de tratament natural al infertilităţii din Europa, recunoscut la nivel internațional. Statistic, în ultimii doi ani, din totalul turiștilor sosiți aici, aproape 10% au fost străini. Unul dintre cele mai importante motive pentru care străinii nu se îndreaptă spre staţiunile balneo româneşti este că instituţiile de asigurări medicale din unele ţări europene refuză să deconteze tratamentul sau recuperările clienţilor lor efectuate în România. Pentru o noapte de cazare aici, ofertele agențiilor pornesc de la 79 de lei de persoană, la hotelurile două stele și trei stele și pot ajunge până la 213 lei de persoană, la hotelurile de patru stele.