Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat că în perioada în care la conducerea instituţiei era Vasile Cepoi a fost întocmită o listă cu medicamente la risc care nu se află pe piaţă. Lista cuprinde medicamente foarte ieftine, a precizat  Arafat.

"Noi am început să identificăm aceste medicamente şi sunt pe lista de pe site. Medicamentele care nu există sau este riscul de a rămâne fără ele, pentru acestea se vor face licitaţii. Ele nu există pentru că fie sunt prea ieftine şi nu există interes comercial, fie nu se mai fabrică, fie că nu mai sunt aduse din diferite motive. Spitalele întârzie foarte mult să facă licitaţiile lor şi noi analizăm acum posibilitatea unei licitaţii naţionale, unei licitaţii care să fie făcută de Unifarm, companie care aduce medicamente în ţară pentru nevoi speciale", a explicat  Raed Arafat.

În prezent, licitaţiile sunt organizate la nivelul fiecărui spital, dar unităţile spitaliceşti licitează cantităţi foarte mici. Ordinul este supus astfel dezbaterii pentru o eventuală licitaţie naţională, în loc ca spitalele să liciteze separat, soluţie care va fi mai atractivă pentru cei care comercializează medicamente, a afirmat Raed Arafat, adăugând că va fi adoptată cea mai bună variantă.

Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a participat la conferinţa "Rolul societăţilor mutuale şi al celor comerciale în sistemul de asigurări de sănătate", desfăşurată la Palatul Parlamentului.