Potrivit informaţiilor apărute în media, Gazprom ar fi propus filialei germane Wintershall o parte de 10% până la 20% din gazoductul South Stream, reprezentând o investiţie de mai multe miliarde de euro. Wintershall a dezminţit că ar avea în vedere o asemenea opţiune, însă şeful grupului petrolier italian ENI, deja parte a proiectului cu Gazprom, a afirmat că participarea germană este în studiu.
”În ceea ce priveşte participarea unor terţe părţi, cu referire la o companie germană, cred că acesta este un aport absolut pozitiv”, a declarat Berlusconi, cu ocazia întrevederii pe care a avut-o cu Vladimir Putin.
”Astfel, Uniunea Europeană va manifesta interes pentru acest proiect foarte important, conceput pentru a livra gaz în UE”, a adăugat şeful guvernului italian.
”Este perfect. Vom lucra la acest proiect”, a afirmat Putin, la Sankt-Petersburg (nord-vestul Rusiei), unde Berlusconi a sosit, vineri, pentru o vizită particulară de două zile.
South Stream este proiectat să concureze cu celălalt proiect major, Nabucco, un gazoduct ce ar urma să livreze Europei Occidentale gaz din Caucaz, trecând prin Turcia şi Balcani, începând din 2014-2015, dar ocolind Rusia.
South Stream, pentru care Gazprom caută parteneri, ar urma să aibă 3.600 kilometri în lungime şi să alimenteze Europa Occidentală cu gaz rusesc, prin Marea Neagră şi Balcani, tot din 2015.
Potrivit presei germane, Gazprom a încercat să atragă de partea sa numărul doi german în producţia de energie, RWE, societate deja asociată proiectului Nabucco, însă ruşii au desminţit această informaţie. 
Sursa: Agerpres