În perioada 17 – 20 octombrie, ISSPOL a efectuat un sondaj de tip CATI, reprezentativ la nivel naţional, cu scopul identificării atitudinii românilor faţă de legile din România şi de modul în care acestea ar trebui aplicate. Printre temele studiate se numără atitudinea faţă de legile privind protecţia animalelor, evaluarea reglementărilor rutiere şi modul de aplicare a sancţiunilor. 

Astfel, în contextul cazului ursului din Sibiu şi al altor situaţii în care au fost implicate animale, participanţii la studiu au fost întrebaţi dacă pedepsele împotriva celor care fac rău animalelor ar trebui înăsprite. 

"Majoritatea românilor (85%) ar fi de acord cu această măsură, dintre care cei mai mulţi sunt tineri între 18 şi 34 de ani. De asemenea, femeile şi persoanele cu studii sub medie sunt interesate, într-un procent mai mare, de înăsprirea legii privind protecţia animalelor", se arată în comunicat. 

În ceea ce priveşte reglementările rutiere şi aplicarea sancţiunilor în trafic, două treimi dintre români cred că ar trebui înăsprite sancţiunile din Codul Rutier, iar 27% sunt împotriva schimbării acestora, conform comunicatului. 

"Categoriile de persoane care susţin într-o mai mare măsură înăsprirea sancţiunilor sunt cea a românilor cu studii sub medie, a celor cu venituri lunare de sub 1.000 de lei şi a femeilor", se precizează în comunicat. 

Totodată, aproximativ 90% dintre români cred că Poliţia Română ar trebui să fie mai eficientă în aplicarea legii. Femeile sunt cele care susţin, într-un procent mai mare, comportamentul mai sever al Poliţiei, se arată în comunicatul citat. 

"Luând în considerare o propunere mai veche privind obligativitatea şoferilor de a utiliza camere video în autoturisme pentru a filma activitatea în trafic, subiecţii studiului au fost întrebaţi dacă ar fi de acord cu o astfel de reglementare rutieră. Peste jumătate dintre români sunt de părere că şoferii nu ar trebui obligaţi să filmeze fiecare drum pe care aceştia îl fac cu autoturismul. Categoriile care se opun într-o mai mare măsură montării acestor echipamente video sunt tinerii cu vârsta între 18 şi 34 de ani, bărbaţii, locuitorii din oraşe, persoanele cu studii peste medie şi cu venituri ridicate", se menţionează în comunicat. 

Conform sursei citate, aceste rezultate fac parte dintr-o cercetare cantitativă reprezentativă la nivel naţional, cu o marjă de eroare de +4%. Eşantionul studiului a fost de 820 de respondenţi, cu vârsta de peste 18 ani. Metoda de culegere a datelor a fost interviul telefonic. Studiul a fost realizat la comanda ARENAS, o organizaţie non-guvernamentală a cărei activitate este centrată pe educaţia non-formală.