"Am venit cu un motiv concret să propunem Comisiei de agricultură la nivel tehnic şi pe urmă partidelor politice să încheiem un acord politic pe următorii şapte ani astfel încât să finanţăm reabilitarea infrastructurii principale din zona de irigaţii.(…) M-am bucurat că la nivel tehnic, direct sau indirect, toţi care au fost prezenţi au fost de acord cu această iniţiativă şi există speranţa că vom ajunge şi la un acord politic în perioada următoare. Din anul 2016 pentru infrastructura principală punem separat în bugetul MADR 145 de milioane de euro şi m-aş bucura ca acest lucru să continue pentru că nu poţi într-un singur an să reabilitezi toată infrastructura de irigaţii şi atunci avem nevoie de 7 ani consecutivi cu această sumă, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, în Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor. 

Şeful MADR a precizat că în prezent sunt disponibili din fonduri europene aproape 600 de milioane de euro, însă doar pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigaţii. 

"Pentru 128 de milioane sunt proiecte în fază de implementare realizate 75-80%, iar alte 218 milioane sunt pe piaţă şi se pot depune proiecte pentru reabilitarea gratuită. Din 2016 vor fi disponibile următoarele 217 milioane de euro. Cred că avem cel mai amplu program de irigaţii din 1989 până în prezent, aproape 600 de milioane de euro, care au început să fie investite din anul 2012 şi până în momentul de faţă şi vor continua", a subliniat şeful MADR. 

Ministrul a precizat că pentru reabilitarea infrastructurii principale este nevoie de circa un miliard de euro, conform unor studii realizate de Banca Mondială. 

"De aceea facem un prim pas în anul 2016 şi vom prinde în bugetul MADR această sumă specială pentru ANIF (145 milioane de euro n.r.) astfel încât să se investească şi în reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii, cea care aparţine statului şi eu sper că aceia care vor urma şi celelalte partide politice care vor conduce Ministerul Agriculturii şi România să continue acest program de irigaţii pe care îl începem pentru că altfel vom vorbi în continuare tot de despăgubiri. Dacă ne uităm în trecut cu valoarea despăgubirilor ar fi fost reabilitate câteva sisteme de irigaţii. Numai în 2007 s-au dat despăgubiri de 370 de milioane de euro şi anul acesta vor fi sume importante. Eu cred că trebuie să investim şi să nu mai acordăm în fiecare an acele despăgubiri", a mai spus ministrul Agriculturii. 

AGERPRES