Numai în sesiunea de vineri, influenţată de evoluţia aurului şi a petrolului de pe pieţele externe, au fost tranzacţionate 6.205 contracte cu o valoare de 28 milioane lei.

Tot în săptămâna analizată, preţul aurului a atins un maxim istoric în România. Un gram de aur a ajuns să coste 178,2 lei. Potrivit analizei specialiştilor Sibex, de la începutul anului şi până în prezent, preţul aurului a crescut cu 30%.

În ceea ce priveşte cotaţia petrolului destinat pieţei americane, aceasta a scăzut cu mai mult de patru dolari ajungând până la 83,45 dolari/baril, în urma mai multor date negative privind economia Statelor Unite.

La Sibex preţul futures al petrolului s-a aflat pe minus, cotaţia unui baril de tip Light Sweet Crude coborând cu 3,19 dolari, până la nivelul de 82,46 dolari/baril.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni, s-a remarcat contractul pe titlurile SIF5, iar numărul contractelor DESIF5 încheiate până vineri seara la ora 19:00 a fost de 1.944. Volumul săptămânal pe acest produs a fost de peste 7.500 contracte.

La derivatele valutare, speculatorii au încheiat 167 de contracte EUR/USD_RON, moneda comună urcând cu 0,61% pe scadenţa septembrie.

Cursul oficial anunţat de către BNR a fost de 4,2669 lei pentru un euro, în timp ce la bursa sibiană cotaţia pentru un euro a fost de 4,280 lei pentru scadenţa septembrie şi de 4,3030 lei pentru decembrie.

Sibiu Stock Exchange /SIBEX/ a fost înfiinţată în anul 1994 având ca obiect iniţial de activitate intermedierea de mărfuri. Din 1997 s-a concentrat pe dezvoltarea şi administrarea pieţelor de instrumente financiare de tipul valorilor mobiliare şi produselor derivate.

Societate privată cu capital de 33,24 milioane lei, Sibex este primul operator de pe piaţa bursieră din România autorizat de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

SURSA:Agerpres