Băncile vor creşte avansul necesar accesării creditelor ipotecare încă de anul viitor pentru a-şi reduce riscul, o reacţie normală, în opinia lui Siminel Andrei.

„Legea dării în plată nu afectează atât de mult băncile, pe cât afectează construcţiile. Toţi cei care au blocuri de locuinţe în diferite stadii de construcţie se trezesc că nu mai au cui să vândă. Cumpărătorii poate mai reuşeau să vină cu un avans de 10-15%, dar dacă ajunge la 30% nu mai au de unde. Sunt argumente de protecţie solide şi din partea parlamentului, dar poate impactul pe următorii trei ani va fi unul negativ“, subliniază managerul.

El este de părere că acest act normativ ar fi trebuit să facă parte din legea falimentului personal, care există şi în alte ţări. Pentru a intra în vigoare, legea dării în plată trebuie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

CITIŢI ŞI Darea în plată – «ticăloşenia» care scandalizează sistemul bancar

După studii în America, Siminel Andrei a ajuns să gestioneze afacerile locale ale grupului NCH, care deţine, printre altele, spaţiile comerciale ale Romarta şi Metex, producătorul de pâine Vel Pitar, producătorul de becuri Romlux Târgovişte şi Libra Internet Bank. Compania al cărei director executiv este a fost implicată activ în piaţa imobiliară în perioada de vârf, când a reuşit să-şi vândă o parte însemnată din portofoliul imobiliar, realizând vânzări ce depăşesc 500 mil. euro.

Printre cele mai scumpe active vândute de fondurile NCH în perioada de „boom“ imobiliar se numără reţeaua de magazine Winmarkt, vândută pentru 183 mil. euro în martie 2008, terenul UMEB, pe care acum se află AFI Palace Cotroceni vândut pentru 78,8 mil. euro, terenul fostei fabrici Electroaparataj vândut cu 60 mil. euro, terenurile Tricodava şi Electrotehnica, vândute pentru 42 mil. euro, respectiv 30 mil. euro. În vara acestui an, compania a vândut către IKEA terenul de 13,7 hectare ce a aparţinut fabricii Anticorosiv de pe Blvd-ul Theodor Pallady, pentru care a încasat circa 19 mil. euro.

Fondurile NCH erau printre cei mai activi cumpărători din România în urmă cu zece ani, Broadhurst fiind cel mai mare investitor de pe Bursă în perioada 1997 – 2000, cu plasamente de circa 300 de milioane de dolari.