„Israelul este garantul principal al propriei sale securităţi. Acesta este rolul nostru ca armată. Statul Israel trebuie să se apere singur”, a afirmat generalul, care a acordat în ultimele zile mai multe interviuri posturilor de televiziune din Israel, abordând în special criza iraniană.
Aceste interviuri survin în contextul vizitei pe care consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Tom Donilon, a început-o sâmbătă în Israel, unde va avea consultări cu responsabilii statului evreu în „dosare precum Iranul, Siria şi alte chestiuni referitoare la securitatea din regiune”, după cum a anunţat Preşedinţia americană.
La rândul său, ministrul israelian al Apărării, Ehud barak, a cerut în aceeaşi zi comunităţii internaţionale să înăsprească sancţiunile împotriva Teheranului, înainte ca acesta să intre într-o „zonă de imunitate”, care l-ar face invulnerabil în faţa unor acţiuni militare împotriva instalaţiilor sale nucleare.
În cursul zilei de joi, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că sancţiunile împotriva Iranului nu au dat nici un rezultat, după ce Teheranul anunţase, cu o zi în urmă, că a reuşit să producă prima bară de combustibil nuclear îmbogăţit la 20%.
Două nave de război iraniene, care au trecut la 17 februarie prin canalul Suez, au acostat în portul sirian Tartus, unde se află o bază navală rusă, transmite sâmbătă portalul israelian MigNews, citând agenţia de presă iraniană Mehr. Două distrugătoare iraniene şi o navă de sprijin au acostat în portul Tartus, 220 km nord-vest de capitala Damasc. Iranul şi Siria au semnat anul trecut un acord privind „instruirea în comun a forţelor navale”, aminteşte site-ul israelian.
Marina iraniană continuă să-şi sporească prezenţa militară în regiune. Pe parcursul anului trecut, mai multe flotile, sub pretextul „combaterii pirateriei’” au fost trimise în Oceanul Indian. În februarie trecut, Egiptul a permis navelor iraniene să tranziteze Suezul pentru prima oară de la răsturnarea şahului.
Şi anul acesta navele iraniene au trecut prin Suez, în pofida unei ştiri difuzate în data de 17 februarie de agenţia de presă Reuters că „permisiunea de a trece prin canal pentru navele iraniene a fost anulată”, scrie canalul media israelian.
Agenţia de presă iraniană Fars a raportat anterior că pe cele două nave ale marinei Republicii Islamice se află cadeţi de la o şcoală de marină, care se află la exerciţii de rutină. Israelul a calificat drept o „provocare” trecerea navelor iraniene prin canalul Suez.
Citește și: Nave iraniene în Marea Mediterană, Israelul reacționează Sursa: Agerpres