Comisia inter-agenții a Consiliului de Securitate al Rusiei a declarat că Banca Centrală și Guvernul conlucrează la creșterea rolului rublei în plățile internaționale, limitând în același timp utilizarea de valute străine "pe teritoriul Federației Ruse". Cu toate acestea, "Banca Rusiei presupune că astfel de măsuri restrictive sunt nerecomandabile", a anunţat  Banca centrală într-un comentariu prin e-mail.

Deși banca centrală a Rusiei a promis să nu introducă restricții care ar putea afecta piaţa de capital, orice discuţie referitoare la posibile restricții provoacă un răspuns nervos pe piață.

Ideea folosirii rublei în comerțul internațional a fost prezentată ca o soluţie în deceniul trecut și a câștigat sprijin în 2008, când Rusia a vehiculat ideea de a transforma Moscova într-un centru financiar mondial. Rusia a dorit mult să stimuleze imaginea rublei ca o monedă pentru comerțul internațional și potențial monedă de rezervă, alături de dolarul american, euro și lira sterlină.

După sancțiunile occidentale care au urmat anexării Crimeii cu peste un an în urmă, guvernul Rusiei a promis că va găsi modalități pentru a solicita companiilor axate pe export să nu mai facă operaţiuni comerciale în dolari în operaţiunile lor de comerţ exterior, ci sa lucreze cu ruble. Tranzactionarea directă a rublei față de yuanul chinez a fost, de asemenea, văzută ca principală alternativă la dolar.

În ciuda promisiunii utilizării rublei si yuanului în operaţiunile de comerţ exterior, prețul afacerii gazelor între Rusia și China, semnat în luna mai a fost anunțat în dolari SUA, afacerea cifrându-se la 400 miliarde de dolari.”