În Statele Unite apar 80 de companii noi de asigurare în fiecare lună, iar tendința se mută ușor și către Europa, apreciază Theilemeir, prezent la Forumul Internațional de Asigurare și Reasigurare(FIAR), organizat de Xprimm.

În acest context, viitorul pare că va fi dominat de societăți mici, de multe ori extrem de specializate, cum sunt cele care se ocupă cu asigurările de răspundere profesională, deschise și administrate chiar de către cei din profesiile care se asigură.

În România, se încearcă stimularea inițiativelor de tip mutual, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF) a și construit un proiect de lege care va permite înființarea de societăți mutuale de asigurare. Astfel de entități se mulează perfect pe nevoile profesiilor liberale care trebuie să aibă asigurări de răspundere. 

Nu trebuie ignorat faptul ca pentru dezvoltarea pietei romanesti de asigurari, trebuie sa fim realisti si sa analizam in ce masura este nevoie de crearea unor produse de asigurare adaptate nevoilor si posibilitatilor potentialilor clienti. . Avem în vedere initiativa de diversificare a formelor juridice prin care funcționează asigurătorii, respectiv prin statuarea formei juridice a societății mutuale de asigurare, care implementează principiul economiei sociale în industria asigurărilor Societatea mutuala de asigurare reprezinta o forma juridica consacrata in alte tari din Uniunea Europeana, acest tip de societăți reprezentand circa un sfert din pietele unde aceasta forma este uzitata. Societatile mutuale au dovedit faptul ca pot contribui la crearea de locuri de munca si sunt un factor de coeziune socială. În același timp, promovează valorile cheie ale statului social activ: solidaritatea, nediscriminarea, accesul egal și funcționarea în beneficiul membrilor. În contextul ultimei crize financiare, aceste societăți au dovedit reziliență prin faptul ca nu sunt orientate direct catre profit.”, a declarat și Cornel Coca Constantinescu, vicepreședintele ASF, la FIAR. 

La noi în țară există deja o casă de asigurări a notarilor publici, însă ea funcționează momentan în afara supravegherii ASF. 

 

 

Marile grupuri de asigurări vor face un pas în spate, inclusiv în regiunea din care face parte și România, apreciază Theilmeier, care cunoaște foarte bine țara noastră și Europa de Sud-Este, unde activează încă din perioada comunismului.

“Generali vrea să vândă în mai multe, și Allianz se retrage. Tendința este de ieși, nu de a intra. Se întâmplă datorită complexității afacerilor. “, a spus șeful Gen Re.

Cele două companii date ca exemplu de Theilmeier sunt prezente și în România, iar Allianz Țiriac a fost constant între primii doi jucători de pe piață.